Julio de 1936 Conspiración y alzamiento contra la Segunda República
Julio de 1936 Conspiración y alzamiento contra la Segunda República

S'han publicat milers de llibres sobre la Guerra civil espanyola, però en la seva història continua havent molts punts foscos i mal coneguts. Així succeeix amb la conspiració que va preparar l'alçament del 18 de juliol i amb la forma en què aquest es va desenvolupar en els primers moments. Un llibre darrere l'altre han vingut repetint els mateixos tòpics, basats en les mateixes fonts d'informació.

Convençut que aclarir la realitat d'aquest moment fundacional era una cosa necessària per arribar a entendre el sentit mateix de la guerra, Francisco Alía ha realitzat una investigació a fons en els arxius, especialment en els militars, i ha tret a la llum documents poc o gens coneguts fins ara, per reconstruir la història real d'una conspiració militar que va ser minuciosa i llargament preparada, i oferir-nos un anàlisi de l'evolució de la revolta en els diferents llocs en què es va iniciar. El resultat és una visió desmitificadora que obligarà a revisar molt del que fins avui es venia sostenint.

L'autor

Francisco Alía Miranda és doctor en Història Contemporània per la Universitat Complutense de Madrid i professor titular del Departament d'Història de la Universitat de Castella-la Manxa a la Facultat de Lletres de Ciudad Real. Especialista en la història espanyola de la primera meitat del segle XX, amb nombroses publicacions sobre la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930) i la guerra civil (1936-1939). Entre les primeres destaca el llibre Duelo de Sables. El general Aguilera, de ministro a conspirador contra Primo de Rivera (1917-1931), publicat el 2006.

Sobre la guerra espanyola destaca el llibre, basat en la seva tesi doctoral, La Guerra Civil en retaguardia. Conflicto y revolución en la provincia de Ciudad Real (1936-1939), editat el 1994, i l'article publicat a la revista Historia Social (núm. 65, 2009) titulat La agonía de la República. El golpe de Casado en La Mancha. Una altra de les línies d'investigació més desenvolupades és la de la metodologia de recerca històrica, amb llibres com Técnicas de investigación para historiadores. Las fuentes de la Historia (2005) i Fuentes de información para historiadores (1998), publicat a la revista Cuadernos de Historia de España (núm. 83, 2009), o edicions crítiques com la Teoría del saber histórico, de José Antonio Maravall (2008).