Carmen Polo, señora de El Pardo
Carmen Polo, señora de El Pardo

La Esfera de los Libros-Ha passat ja el temps suficient com per fer un retrat de doña Carmen Polo des de la perspectiva que atorguen el pas dels anys. Una dona que va exercir una gran influència en la vida pública espanyola durant els quaranta anys de poder absolut del seu marit, el general Franco, del que va quedar prendada quan ella era una jove de l'alta burgesia asturiana i ell un jove comandant que va ser ascendint en la carrera militar gràcies a les seves gestes de guerra al Marroc.

L'ego de la Senyora, tracte que va exigir des que es va instal·lar en el Palau del Pardo, va ser creixent al mateix ritme que els ascensos meteòrics del seu marit. Ella va ser l'artífex de la creació d'un clan familiar, que es comportava a imatge i semblança d'una família real, entorn del com girava tota la vida política i social del franquisme, i va afavorir l'existència d'una camarilla que complaïa en tot a la Senyora i amb la qual es dedicava a satisfer els seus capritxos, com col·leccionar joies i antiguitats que va emmagatzemar en les finques i cases que li van regalar al seu marit.

Va exercir, especialment en el declivi del règim franquista, un poder determinant que va tractar de perpetuar a la seva família en el poder. Amb aquesta fi va participar en els plans per casar a la seva néta major, María del Carmen, amb Alfonso de Borbó Dampierre, amb l'esperança que el seu marit el nomenés el seu successor en lloc del príncep Juan Carlos. I ella va ser, amb un Franco ja en decadència, la responsable del nomenament d'Arias Navarro com a president del Govern després de l'assassinat de Carrero Blanco.

Quan es compleixen vint-i-cinc anys de la seva mort, al febrer de 1988, la figura de donya Carmen, la Collares, cobra força com una dona que encara que no va tenir paper algun ni estatus institucional, va manejar des del Palau del Pardo molts dels fils de la sociologia del franquisme.

L'autora


Carmen Enríquez, periodista i escriptora nascuda en Berja, Almeria, és llicenciada en Història i Geografia per la Universitat Complutense de Madrid i titulada en Periodisme per l'Escola Oficial de Madrid. Ha desenvolupat tota la seva vida professional en Televisió Espanyola, mitjà en el qual ha estat corresponsal a la Casa Real de 1990 a 2007 i cap de Política Nacional dels serveis informatius.

És autora del llibre Doña Sofía. La reina habla de su vida, una biografia de la reina d'Espanya amb el testimoniatge de la pròpia donya Sofia; Los príncipes. Preparados para reinar, un perfil dels futurs reis d'Espanya, i Tras los pasos del rey que recull experiències i reflexions sobre el seu treball de seguiment de la família real. És coautora de Tengo 50 años, ¿qué me pasa, doctor? i Viva 100 años pero vívalos bien.

En l'actualitat col·labora en mitjans de comunicació escrits com el diari La Razón i de forma puntual en diverses cadenes de televisió com a Tele 5, Antena 3, La Sisena i unes altres.

Autor:
Carmen Enríquez
Any:
2012