¿Por qué los alemanes? ¿Por qué los judíos?
¿Por qué los alemanes? ¿Por qué los judíos?

Crítica.-Són molts els estudis que s'han dedicat a l'holocaust, però fins ara ningú s'havia atrevit a enfrontar-se a una pregunta que és fonamental per explicar: Per què un poble civilitzat, culturalment avançat, com era l'alemany, va poder fer-se responsable de semblant crim?

Götz Aly, l'historiador que va causar escàndol amb La utopia nazi, ens descobreix ara com el progrés que els jueus van experimentar a l'Alemanya contemporània va ser engendrant en una part del poble alemany ressentiment i enveja, i com van sorgir d'aquí, primer una arrogància racial i , finalment, un antisemitisme que no va dubtar a arribar fins l'extermini. Amb aquesta visió, Aly treu l'holocaust de la limitada crònica dels crims nazis i ens la mostra com a part de la història d'Alemanya.

Raul Hillberg, el més prestigiós historiador de l'holocaust, ha dit: "Götz Aly troba el que ningú havia encertat a buscar fins ara, i ens descobreix el que ningú havia sabut veure amb anterioritat".

L'autor

Götz Aly, nascut el 1947, ha adquirit renom internacional pels seus treballs sobre la història del nazisme. Actualment és professor convidat a l'Institut Fritz Bauer de Frankfurt, on ocupa un lloc d'investigació interdisciplinària sobre la Shoah. Ha rebut el prestigiós premi literari Heinrich-Mann i el premi Marion-Samuel, concedit a autors que amb els seus escrits contribueixen a lluitar contra l'oblit i la relativització dels crims nazis.