Wakolda
Wakolda

Diari de Guerra (A.Caralt).- La jove directora argentina Lucía Puenzo presentarà el proper mes de setembre al festival de cinema de San Sebastián el seu nou film, ‘Wakolda’, on evoca l’estada a Bariloche del criminal nazi Josef Mengele, metge al camp d’extermini d’Auschwitz II-Birkenau i autor de terribles experiments mèdics amb els presoners.

La història transcorre a l’estiu de 1959 a la ciutat de la Patagònia argentina. Mengele (Alex Brendemühl), amagat dels serveis secrets israelians-Mossad-, camufla la seva identitat i exerceix de metge veterinari. Aconsegueix establir una relació amb una família argentina, Enzo (Diego Peretti) i Eva (Natalia Oreiro), i els seus fills, especialment la filla de 12 anys, Lilith, amb un cos massa petit per la seva edat. La família l’accepten com el primer hoste de la seva nova hostatgeria, a la riba del llac Nahuel Huapi. Encara l'estrany personatge els genera als amfitrions cert recel, progressivament es veuran seduïts per les seves maneres, la seva distinció, el seu saber científic i les seves ofertes de diners ... fins que descobriran que estan vivint amb un dels criminals més grans de la història. Puenzo va escriure durant un any el guió de ‘Wakolda’ , basat en la seva novel·la homònima.

Fets reals i ficció
El guió barreja elements reals amb ficció. D’una banda, està constatat que Mengele va viure a Buenos Aires, tenia una farmacèutica amb el seu nom real a la guia telefònica i que quan el Mossad capturà Eichmann s’escapà. Més tard es coneixeria la seva estada a Paraguay i Puenzo aprofita un període durant el qual ningú sabia on estava per situar-lo a Bariloche, on no falten les fonts que el situen físicament i on diversos nazis fugits d’Europa hi haurien residit. La seva relació amb la família argentina, tanmateix, és ficció.

La pel·lícula aborda també les raons segons les quals el govern argentí acceptà l’entrada de diversos nazis i la complicitat de les famílies i veïns que hi van conviure. “Aquestes preguntes van provocar la trama de Wakolda: combinar la història amb la història d'una família que podria haver viscut amb un dels majors criminals de tots els temps, mentre que l'exploració d'alguns temes i atmosferes que són part de les meves pel·lícules anteriors, la construcció de les nostres identitats, despertars sexuals, socials i polítiques. Volia que el llenguatge cinematogràfic de Wakolda per expressar el contrast entre la grandesa del paisatge de la Patagònia i els petits detalls, orgànics dels mons privats dels personatges”.

El film és una coproducció argentina, espanyola, francesa, alemanya i noruega. Es presentarà als cinemes espanyols l’11 d’octubre. La passada primavera s’estrenà, també, al prestigiós festival de Cannes.

Any:
2013
Gènere:
Nazisme
Director:
Lucía Puenzo
Intèrprets:

Natalia Oreiro, Àlex Brendemühl, Diego Peretti, Elena Rorger, Guillermo Pfening, Ana Pauls, Florencia Bado, Alan Daicz, Abril Braunstein, Juani Martínez