Hemingway & Hellhorn
Hemingway & Hellhorn

Diari de Guerra.-21/05/2012.-La prestigiosa cadena de televisió per cable nord-americana HBO estrenarà el dilluns 28 de maig la pel·lícula de producció pròpia 'Hemingway & Gellhorn', una obra interpretada per les estrelles de Hollywood Clive Owen i Nicole Kidman que recrea la relació sentimental iniciada entre els dos corresponsals de guerra durant la guerra civil espanyola. Segons el dossier de premsa d'HBO, el film relata "un dels grans idil·lis del segle passat,-la història d'un amor apassionat i turbulent matrimoni entre el mestre de la literatura Ernest Hemingway i la pionera corresponsal de guerra Martha Gellhorn". El film també s'estrenarà aquesta setmana fora de competició al festival de Cannes, concretament el proper divendres, dia 25 de maig, a les 22.30 hores.

El film, de 154 minuts de durada i rodat exclusivament en diverses localitzacions de Califòrnia, s'inicia en un bar de Key West, Florida, on la parella es coneix l'any 1936. Es tornen a trobar a Madrid, on Hemigway hi ha viatjat deixant a Estats Units a la seva dona per a rodar amb els seus amics John Dos Passos i Joris Ivens el documental 'The Spanish Earth', sobre la lluita de la causa republicana contra el feixisme. Gellhorn aconsegueix una carta que l'identifica com enviada especial a Espanya de la revista Collier's. La corresponsal està dos dies a Barcelona, viatja a València i posteriorment a Madrid on troba Hemingway (Hem) i la resta de corresponsals estrangers al mític hotel Florida, a la Plaza de Callao de la capital. A partir de llavors, la seva relació s'intensifica i es converteixen en amants mentre cobreixen diversos episodis de la guerra civil, com la batalla de Guadalajara.

La parella marxa a Cuba per a començar una nova vida junts i Hemingway escriu una de les seves obres més conegudes, dedicada a Gelhorn i situada a la guerra civil, 'For whom the bells toll'. Collier's li ofereix a Gellhorn la possibilitat de cobrir la invasió russa de Finlàndia i malgrat que ell no vol que marxi, la corresponsal accepta l'encàrrec. La correspondència entre ambdós durant aquell període és apassionada. Gellhorn torna a Cuba i troba la casa, Finca Vigía, en total desordre i plena d'amics d'Hemingway. Davant la seva sorpresa, Hem li mostra els papers del seu divorci amb la seva exdona i Gellhorn accepta convertir-se en la tercera esposa de l'escriptor. Posteriorment viatjarien a la Xina, es reunirien amb el president Roosvelt, i tornarien a Cuba on la relació s'aniria debilitant. Gellhorn està inquieta i desitja formar part d'aquest moment transcendent de la història mentre que Hem la vol al seu costat per compartir el seu llit. La corresponsal decideix cobrir la invasió aliada a Normandia, fet que accelera el trencament de la relació.

El director de Hemingway & Hellhorn, Philip Kaufman, explica que el projecte va néixer fa vuit anys. "Amb Hemingway i Gellhorn, tenim dues fortes, brillants i atractives persones plenes de vigor, energia i competitivitat", diu Kaufman. "Tenim moments d'intensa passió, d'idealisme, de la bellesa, d'heroisme i tragèdia".

Gellhorn, el descobriment
Per al productor executiu Peter Kaufman, la pel·lícula tracta sobre "una història d'amor apassionada i turbulenta entre un dels novel·listes més famosos del món i un dels corresponsals de guerra més grans del segle passat. Es tracta de la batalla dels sexes, la batalla amb els seus dimonis interns, i la batalla per la llibertat de l'individu contra l'ascens del feixisme a tot el món en aquest moment. "

"Martha Gellhorn és realment el descobriment de la nostra pel·lícula", diu el director Kaufman. "Hemingway és llegendari, però poques persones saben de Gellhorn i la reeixida carrera que va tenir després del seu matrimoni - essent considerada, per molts, la corresponsal de guerra més gran del segle XX".
Per Nicole Kidman, "les dones com Martha Gellhorn van ser pioneres que van fer coses que no eren la norma, que van canviar les professions a les quals podien accedir les dones, que va canviar el món ".

Owen no havia llegit Hemingway àmpliament quan el guió li va ser lliurat. Entusiasmat per la història i el paper, sabia que calia molta preparació i investigació per retratar una figura tan icònica. "No es pot interpretar a algú com Hemingway i tractar-lo com ho faries en altres personatges", diu. "Em vaig submergir durant mesos amb tot allò relacionat amb Hemingway, tot el que va escriure i tot el que estava escrit sobre ell. He visitat Madrid, París i Cuba. Vaig veure a tots els llocs on va viatjar i va viure".

'Hemingway & Gellhorn' ha estat rodat íntegrament en localitzacions dins i al voltant de San Francisco. Diverses zones de la ciutat i els voltants, -Oakland, Livermore, el comtat de Marin-s'han utilitzat per representar Key West, Espanya, Xina, Cuba, Finlàndia, Nova York, Londres i Alemanya. Kaufman assegura que volia fer el rodatge aquí "perquè de totes les ciutats del món, San Francisco disposa de les més diverses localitzacions. Conec aquesta ciutat. I hi ha molt talent aquí, molt llocs meravellosos, els equips, els extres, l'ambient, el menjar i la cooperació de la ciutat, el fan un lloc ideal per a la pel·lícula'.

Any:
2012
Gènere:
Guerra Civil Espanyola
Director:
Philip Kaufman