Süskind (Estrena mundial 19/01/2012)
Süskind (Estrena mundial 19/01/2012)

Agències.-El director holandès Rudolf Van den Berg ha rodat a Romania 'Süskind', un film basat en la història del jueu alemany Walter Süskind, que des del seu lloc de gestor de les deportacions a Amsterdam va salvar a prop d'un miler de nens de anar a una mort segura als camps d'extermini nazis. Nascut a Alemanya el 1906, Süskind i la seva família van arribar el 1938 a Holanda, des d'on planejaven prendre un vaixell a Amèrica per fugir del terror nazi. Només arribar a Amsterdam, Süskind va trobar una bona feina com a director d'empresa que havia de ajudar a aconseguir els fons per pagar el viatge, però mai va poder partir. El 1940 la invasió alemanya d'Holanda condemna a Süskind i desenes de milers de jueus com ell.

Dos anys després, ha de deixar la seva feina i és utilitzat com a director del Teatre Jueu d'Amsterdam, on els nazis pretenen concentrar els jueus de la ciutat per transportar-los als camps de la mort. La seva missió, atreure al teatre i organitzar allà l'espera dels jueus, a qui s'ha dit que van a Alemanya a treballar per suplir els joves alemanys que lluiten al front. "Per descomptat alguns van començar a preguntar per què anaven també els nens si no podien treballar", explica l'holandès Jeroen Koolbergen, un dels productors del llargmetratge i gran coneixedor de la història original.

Des de la seva posició de director del Teatre Jueu intentarà salvar quants nens pugui. A través de la seva xarxa clandestina de contactes, la resistència l'ajudarà a amagar-los en internats religiosos o famílies cristianes fins que acabi el malson. "Süskind preguntava als pares si estaven d'acord. Era un gran dilema per a ells. Alguns no volien, a altres els semblava una bona idea per salvar-los", explica Koolbergen. Aquest sistema va permetre finalment salvar prop de mil nens jueus. Alguns d'ells encara viuen a Israel o Estats Units.

"És una història real que fins i tot a Holanda, gairebé ningú coneix", assegura Koolbergen. "Süskind va treballar colze a colze amb alts oficials alemanys, va jugar el joc dels alemanys, els va fer creure que eren amics però mentre els estava enganyant. No obstant això, molts jueus només han vist aquesta amistat, no es van adonar de l'altra part" , declara el productor. Süskind va morir després de passar pel camp d'extermini d'Auschwitz. La seva dona i la seva filla van ser gasejades tot just arribar al camp de Birkenau. Més de 60 anys després, la pel·lícula pot descobrir al món una història moral de coratge, punt d'honor i humanitat, i reivindicar la memòria d'un home exemplar. 

Any:
2012
Gènere:
Holocaust
Director:
Rudolf van den Berg
Intèrprets:

Karl Markovics, Chava Voor in 't Holt, Jeroen Spitzenberger, Tygo Gernandt, Katja Herbers, Nyncke Beekhuyzen