Guerra Civil Espanyola: Documenten 44 fosses amb 2.222 víctimes de la repressió franquista a Mallorca
dimecres, 14 de març de 2012

14/03/2012.- L'Associació Memòria de Mallorca ha documentat l'existència a l'illa de 44 fosses en què estan enterrades 2.222 persones assassinades per la repressió política franquista i ha reclamat al Govern balear que promogui la dignificació de estàs víctimes i, quan sigui possible, l'exhumació dels seus cossos. L'organització que presideix Maria Antònia Oliver ha completat l'estudi sobre els enterraments il·legals de les víctimes mortals del franquisme que s'havia compromès a fer amb el Govern balear, que ha presentat avui després de registrar-lo a la Conselleria de Presidència.

Guerra Civil Espanyola: Guadiana del Caudillo (Badajoz) aprova en consulta popular mantenir el seu cognom franquista
dimarts, 13 de març de 2012

13/03/2012.- La localitat de Badajoz de Guadiana del Caudillo seguirà continuarà amb el mateix nom, ara ja com a municipi independent de la capital de la província, després d'haver decidit així els veïns que han participat en una consulta popular celebrada aquest diumenge, 11 de març. El resultat final de la votació ha estat de 495 vots a favor de mantenir el nom complet de 'Guadiana del Caudillo'; 310 a favor de canviar per deixar-lo en 'Guadiana' a seques; 6 per altres opcions alternatives, 4 nuls, i 2 en blanc. PSOE, IU i l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica d'Extremadura (Armhex) van cridar a no participar en aquesta consulta per considerar que l'al·lusió a Franco incompleix la llei de memòria històrica. Guadiana del Caudillo compta amb uns 2.500 habitants.

Guerra Civil a Catalunya: Mor Teresa Pàmies, cronista de la Guerra Civil i de l'exili català
dimarts, 13 de març de 2012

13/03/2012-Teresa Pàmies Bertran (Balaguer, Lleida, 1919) ha mort aquest dimarts a l'edat de 92 anys, segons han informat fonts de l'editorial Empúries. Pàmies ha estat la gran cronista de la Guerra Civil i sobretot de l'exili català, amb obres com 'Quan érem capitans' (1974), 'Va ploure tot el dia' (1974) i 'Gent del meu exili' (1975). El guardó més important que ha rebut ha estat el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2001), màxima distinció de les lletres en llengua catalana que només una dona (Mercè Rodoreda) també ha rebut en els 38 anys que fa que es lliura. A més, el 1984 Pàmies va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el 2000 la Medalla d'Or al mèrit artístic de l'Ajuntament de Barcelona.

Guerra Civil a Catalunya: Donen cinc cartes de Pau Casals a l'exili on demana roba i aliments
dilluns, 12 de març de 2012

12/03/2012.-La família Mercader, originària del Vendrell, ha donat a la Fundació Pau Casals cinc cartes de correspondència entre Josep Mercader Vidal i el violoncel·lista Casals, també nascut al Vendrell, i que residia un cop finalitzada la guerra civil a la població fronterera de Prada de Conflent. Les cartes estan datades entre els 1943 i 1945 i fan referència a les peticions de paquets de roba, menjar i altres necessitats que el violoncel·lista necessitava per ell mateix ja que tenia els comptes bloquejats en un període on també oferia tota la ajuda que li era possible als refugiats catalans que havien fugit durant l’exili de 1939. Es tracta de cinc cartes que ‘donen testimoni d’una època i de la situació de necessitat i duresa que va viure els primers anys d’exili’, ha explicat la directora del Museu Vil·la Pau Casals de Sant Salvador (El Vendrell), Núria Ballester. Entre altres aliments, Casals demana cigrons, arròs, bacallà, cafè, conserves de peix, llet en pols o cacau.