diumenge, 06 d'abril de 2014 Tornar a les notícies
El turisme de memòria de la Guerra Civil passa quasi inadvertit en un discret Saló del Turisme de BCN

Diari de Guerra (Andreu Caralt).-06/04/2014.- L’immens patrimoni existent a Catalunya i Espanya vinculat a la Guerra Civil no forma part de les polítiques de promoció turística de la immensa majoria de municipis i comunitats autònomes presents aquest cap de setmana al Saló Internacional del Turisme de Catalunya (SITC). Així ho ha constatat Diari de Guerra avui en una visita als estands de Fira Montjuïc.

De fet, la promoció d’aquests actius ocupa un espai absolutament marginal entre les centenars ofertes proposades. Diari de Guerra només ha trobat promoció específica en forma de fulletons dedicats a aquests actius a l’estand de les Terres de l’Ebre, amb un discret material promocional dels espais de la batalla de l’Ebre, i a l’estand d’Aragó, amb material elaborat fa anys, de la ruta Orwell a la serra d’Alcubierre del Front d’Aragó.

L’estand de les Terres de Lleida no disposava encara informació sobre les rutes d’evasió dels jueus que van escapar del règim nazi i van creuar els Pirineus a peus i tampoc informació específica d’altres passos fronterers utilitzats durant l’exili republicà i la Segona Guerra Mundial. L'única informació disponible a Diari de Guerra ha estat un tríptico promocional dels espais de memòria de la comarca de la Segarra editat pel Memorial Democràtic. Ara bé, les desenes de tríptics editats per aquesta institució de la Generalitat ara fa uns anys han desaparegut de la promoció activa. Una de les raons podria ser les dificultats pressupostàries per imprimir de nou l’extens material promocional.

Catalunya a banda, la resta de comunitats autònomes ignora aquesta font de turisme. A Castelló, un fulletó d’itineraris de natural cita algunes de les trinxeres existents al parc natural de la serra d’Espadán i a nivell verbal s'ofereix informació addicional de la línia fortificada X,Y,Z. Poca cosa més. Ni Euskadi, Madrid, Extremadura, Andalusia i Castella-Lleó en fan esment explícit, malgrat disposar d’un destacat patrimoni disponible.

En l'àmbit internacional, només cal destacar la presència d’informació del nou museu de la història dels jueus polonesos, a l’antic gueto de Varsòvia i l’interès actiu del personal de l’estand en els seus actius de la Segona Guerra Mundial i l’Holocaust.

En termes generals, el SICT ha mostrat una oferta discreta, i a cops decebedora, en relació a altres fires de turisme -la comparació amb Fitur és inevitable- i és preocupant en la secció internacional, on la presència oficial dels països és força més baixa que anys enrere. Ni Holanda, Bèlgica, països nòrdics, Itàlia, Grècia, Portugal, Suïssa, Txèquia, Àustria, Rússia, Marroc, Estats Units, Brasil.....hi eren presents. Fins i tot, algunes comunitats autònomes com Navarra i Castella-la Manxa tampoc han aixecat estand. Entre l’oferta existent, és majoritari l’interès en l’aposta pel turisme de rutes de natura, gastronòmic, d’observació d’aus i de turisme actiu.