dijous, 21 de juny de 2012 Tornar a les notícies
Recuperen i senyalitzen el camp d´aviació osonenc de Sant Julià de Vilatorta

Diari de Guerra.-21/06/2012.-El passat 9 de juny es va celebrar, a l’Hangar de la Carrera, al municipi de Sant Julià de Vilatorta (Osona), l’acte d’inauguració del Camp d’Aviació de Vilatorta que s’ha pogut recuperar gràcies a la col·laboració dels ajuntaments de Calldetenes, Sant Julià de Vilatorta i Santa Eugènia de Berga, sota la coordinació del Consell Comarcal i amb el suport econòmic de la Subdirecció general de Memòria i Pau de la Generalitat de Catalunya.

El projecte ha consistit en recuperar diverses restes històriques: un polvorí, un hangar, 5 refugis elementals, i el refugi de l’Estat Major, i senyalitzar-les degudament amb una sèrie de faristols que contenen la informació pertinent de cadascuna de les restes amb l’objectiu de donar-les a conèixer a la població.

La ruta del camp d'aviació

A part de dotar d’aquesta informació i d’adequar els espais, també s’ha volgut crear la Ruta del Camp d’Aviació de Vilatorta, una ruta de 4.5 km de recorregut mitjançant la senyalització d’un itinerari entre els tres pobles que enllaça totes les restes recuperades. Aquesta ruta es va inaugurar el mateix dissabte a la tarda amb una caminada popular que sortia del parc de les Set Fonts de Sant Julià de Vilatorta. La Ruta del camp de Vilatorta és un projecte de recuperació d’aquells espais i restes que van formar part de l’aeròdrom republicà que es trobava entre els termes d’aquests tres municipis osonencs.

L’acte va comptar amb la presència de Joan Roca, president del Consell Comarcal, Joan Carles Rodríguez, alcalde de Sant Julià de Vilatorta, Anna Franquesa, alcaldessa de Santa Eugènia de Berga, Miquel Erra, regidor de Cultura de Calldetenes, i Joan Auladell, director general de Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya. Al finalitzar els parlaments oficials, Joan Roca va lliurar una placa d’homenatge a Toni Vilella, president de l’Associació d’Aviadors de República, per la seva contribució a la recuperació de la memòria històrica.

L’acte que va tancar el programa la jornada va ser la conferència “Els aeròdroms d’Osona. El camp d’aviació de Vilatorta” a càrrec de Miquel i Martí Erra, i David Geselí, que va tenir lloc el dissabte al vespre a l’Auditori-Teatre de Calldetenes.

L'aeròdrom Vilatorta
El cop d’estat militar del 18 de juliol de 1936 contra la legalitat representada pel Govern de la República va comportar l’esclat de la Guerra Civil espanyola. L'exèrcit sollevat sota les ordres dels generals Mora i Sanjurjo i aviat dirigit pel general Franco, es va imposar els dies següents en diverses capitals de província, mentre que a Catalunya es va contenir l’alçament. Un dels aspectes més determinants per resoldre el conflicte va ser la guerra aèria.

L’exèrcit franquista va comptar amb el desequilibrant ajut de l’aviació italiana i, sobretot, l’alemanya, que van condicionar en bona mesura el desenllaç final de la guerra. El dia 1 de juny de 1938, el Govern de la República va començar la construcció d’un camp d’aviació al Pla de la Quintana, al voltant de les cases de la Carrera, la Riereta, el Llopart (seu del comandament aeri), l’Omeda, la Sauleda, la Font del Vern i Altarriba.

L’entorn de l’aeròdrom es va equipar amb dos hangars, un polvorí, un refugi antiaeri, un búnquer i catorze refugis elementals. Als hangars es van muntar els avions bombarders Katiuska i Natasha