dimecres, 03 d'agost de 2011 Tornar a les notícies
El Govern andalús identificarà els espais històrics de la Guerra Civil i la dictadura franquista

Diari de Guerra.-03/08/2011.-El govern andalús, en mans del PSOE, ha aprovat la creació de la figura dels Llocs de Memòria Històrica d'Andalusia, definits com aquells enclavaments vinculats a fets o esdeveniments singulars ocorreguts durant la Guerra Civil espanyola i la Dictadura franquista. La seva identificació servirà com a referència històrica, recordatori dels successos que van tenir lloc en ells i també com a homenatge a les persones que van patir violència, vexació, persecució o privació de llibertat a causa de l'exercici dels seus drets o per defensar la democràcia. D'aquesta manera, el govern socialista de la comunitat autònoma segueix els passos de les comunitats autònomes de Catalunya i Aragó, on els seus respectius governs d'esquerra van activar ambiciosos projectes de preservació i senyalització d'espais històrics vinculats a la Guerra Civil.

La consideració d'un emplaçament com Lloc de Memòria Històrica obligarà a l'administració pública titular a garantir la seva identificació, senyalització, preservació i, en el cas que el lloc experimenti alguna transformació d'importància, a mantenir una empremta o registre permanent que serveixi per recordar els fets relacionats amb el lloc. Quan la propietat sigui privada, la Junta fomentarà la signatura d'acords amb les persones i entitats titulars per assolir els mateixos fins.

La declaració, que correspon al Consell de Govern, comportarà un informe exhaustiu amb documentació sobre el lloc, la seva evolució històrica i la narració dels fets que motiven el seu reconeixement amb les dades sobre les persones i institucions que es van veure involucrades.
D'acord amb el decret regulador aprovat, l'inici del procediment de declaració és competència del Comissariat per a la Recuperació de la Memòria Històrica, dependent de la Conselleria de Governació i Justícia. Aquest procés es prolongarà durant un període total de sis mesos des del seu inici fins a la seva resolució. Cal recordar que les eleccions a la comunitat autònoma es celebraran la primavera de 2012 i que els sondejos auguren una victòria del conservador partit popular, reticent a aplicar qualsevol política de recuperació de la memòria de les víctimes del règim franquista.

Un grup de set experts estudiarà la proposta i emetrà un informe de caràcter vinculant basat en motius històrics i científics. D'ells, tres seran nomenats a proposta del Comissariat per a la Recuperació de la Memòria Històrica, dos per suggeriment de la Federació Andalusa de Municipis i Províncies, i dos pel Consell Andalús d'Universitats.

En cas que sigui favorable, l'informe es remetrà a la Comissió Interdepartamental per al reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil i del Franquisme, que també haurà de pronunciar. Aquest organisme, de coordinació entre els diferents departaments de l'Administració autonòmica, també podrà proposar la protecció del lloc amb alguna de les figures recollides en la Llei del Patrimoni Històric d'Andalusia. Finalment, el Consell de Govern aprovarà la declaració.

Els Llocs de Memòria Històrica s'han d'inscriure en un catàleg específic de caràcter públic que contindrà la documentació de cada emplaçament i l'addicional que es pugui.