dimarts, 28 de juny de 2011 Tornar a les notícies
El Govern d'Aragó recupera la història dels 1009 aragonesos deportats als camps nazis

Diari de Guerra.- La Direcció General de Patrimoni Cultural del Govern d'Aragó, a través del seu Programa Amarga Memòria, va presentar el passat 29 de juny a Saragossa un nou llibre destinat a desgranar l'origen dels 1009 aragonesos que van patir la deportació, així com les diverses vies que els van portar a conèixer horror de l'univers dels camps nazi. Itinerarios e identidades. Republicanos aragoneses deportados a los campos nazis, és obra de l'escriptor i periodista Juan Manuel Calvo, editada per la Direcció General de Patrimoni Cultural del Govern d'Aragó, a través del seu Programa Amarga Memòria.

Del massiu exili republicà, uns 9400 espanyols van ser víctimes directes d'un dels episodis més vergonyosos de la història comuna europea: la deportació de ciutadans de totes les nacionalitats als camps de concentració nazis.

Els primers republicans van arribar a Mauthausen l'agost de 1940. Procedien de les Companyies de Treballadors, dels Batallons de Marxa i del camp de refugiats civils d'Angulema. Posteriorment, van ser deportats a altres camps diversos milers de republicans detinguts per formar part de la Resistència. Entre aquests espanyols deportats hi va haver un miler d'aragonesos i el drama del seu destí es va començar a escriure amb la ruptura de la legalitat republicana al juliol de 1936.

Molts van morir als camps nazis i els supervivents van haver de seguir suportant aquell llarg exili que va durar, en molts casos, fins a la desaparició del dictador. Sacrificis, silencis, famílies trencades i identitats oblidades, un panorama desolador sobre la nostra memòria col.lectiva que cal superar, reivindicant la dignitat de les víctimes.

L'objectiu d'aquesta publicació, prologada per l'escriptor i periodista, Antón Castro, és desgranar l'origen dels 1009 aragonesos que van patir la deportació, així com les diverses vies que els van portar a conèixer horror de l'univers dels camps  nazi. Però sobretot tornar la seva identitat a la memòria col.lectiva a través dels testimonis i fotografies que comprèn. Així mateix, inclou un CD amb el llistat més complet existent fins al moment de les persones originàries d'Aragó deportades als camps nazis entre 1940 i 1945.