divendres, 02 de desembre de 2016 Tornar a les notícies
Una supervivent de l'Holocaust demana no votar diumenge al candidat d'extrema dreta Norbert Hofer

Agències.-02/12/2016.-Una supervivent de l'Holocaust nazi de 89 anys ha llançat un vídeo en què demana que no es voti per Norbert Hofer, candidat de l'ultranacionalista FPÖ a la Presidència d'Àustria, advertint que aquest partit busca "treure de la gent dels pitjors instints".

El vídeo, publicat pel candidat ecologista Alexander Van der Bellen en el seu compte de Facebook, acumula més de tres milions de visites (en un país de vuit milions d'habitants) i està protagonitzat per una supervivent del camp d'extermini d'Auschwitz a la qual s'identifica com Frau Gertrude (senyora Gertrude).
La dona afirma que va decidir parlar després d'escoltar el mes passat el cap de l'FPÖ, Heinz Christian Strache, dir que l'arribada de refugiats podia acabar desencadenant una guerra civil. "Em va donar un calfred per l'esquena", explica al vídeo Frau Gertrude, que adverteix que una guerra civil és una cosa que "no es pot tornar a esmentar". Gertrude acusa el FPÖ de no apel·lar a la decència de la gent sinó a allò "més baix".

"Això ja va passar una vegada", adverteix, recordant que quan s'obligava als jueus a netejar els carrers durant l'època nazi la gent mirava i reia. "Això és el que em fa por", explica Gertrude en un missatge que ha estat reproduït per diversos mitjans internacionals i subtitulat a diversos idiomes, entre ells l'espanyol (https://www.youtube.com/watch?v=uWzzbmvSpCQ) .

Gertrude es refereix fins i tot a un dels eslògans de campanya de Hofer per a les eleccions del 4 de desembre, "Que Déu m'ajudi", assegurant que ja la va escoltar en 1933 o 1934, en ple Tercer Reich. Per això, Frau Gertrude demana als ciutadans que reflexionin abans d'anar a votar i veu a Van der Bellen com l'únic candidat "realista, tranquil i que busca la igualtat". "Aquestes seran possiblement les meves últimes eleccions. Jo no tinc més futur, però els joves tenen tota la vida per davant. Ells han de veure com poden avançar i això només es pot fer votant de manera raonable", conclou Gertrude, qui, segons la informació que acompanya al vídeo, va perdre a la seva família durant l'Holocaust nazi.

Un grup local del FPÖ ha titllat el vídeo com el "més desagradable" produït mai per un partit i l'ha qualificat com "propaganda barata de l'esquerra"