divendres, 02 de desembre de 2016 Tornar a les notícies
El Tribunal Suprem d'Alemanya confirma la condemna al 'comptable' d'Auschwitz de 95 anys

Agències.-02/12/2016.- El Tribunal Suprem (TS) d'Alemanya ha confirmat una condemna a quatre anys de presó a Oskar Gröning, de 95 anys, per la seva participació en els crims del camp de concentració d'Auschwitz. Gröning, l'anomenat "comptable d'Auschwitz" per les seves funcions essencialment burocràtiques en aquest camp nazi, va ser condemnat el juliol de 2015 per l'Audiència Provincial de Lüneburg (nord d'Alemanya) per complicitat en 300.000 casos d'assassinat.

El tribunal va considerar que encara que a Gröning no se li pogués comprovar una participació directa en els assassinats, el seu treball havia contribuït al funcionament del camp d'extermini el que el convertia en còmplice. La confirmació de la sentència per part del TS obre les portes a altres processos de còmplices de l'Holocaust.

Durant dècades, moltes persones implicades en l'Holocaust van escapar de la justícia a causa que no havien participat directament en execucions.
El 2011 per primer cop es va produir un gir amb la condemna de l'ucraïnès John Demjanjuk, que va ser sentenciat a cinc anys de presó el 2011 per complicitat en la mort de gairebé 30.000 jueus al camp de Sobibor, a la Polònia ocupada. No obstant això, aquesta condemna mai va arribar a estar en ferm ja que Demjanjuk va morir abans que hi hagués una decisió per part del TS.