dimarts, 15 de novembre de 2016 Tornar a les notícies
Transferits a l'Arxiu Nacional de Catalunya un total de 41.393 fitxes de personal de la Generalitat republicana

Redacció.-15/11/2016.- El Departament de Governació ha transferit a l’Arxiu Nacional de Catalunya un total de 41.393 fitxes de personal funcionari de la Generalitat republicana, que es trobaven emmagatzemades a la seu del departament, a la Via Laietana, 26. Hi figuren els consellers del moment (Artemi Aguadé, Josep Calvet, Joan Comorera, Ventura Gassol...), persones que ja eren o serien rellevants en diferents àmbits professionals (el metge Moisés Broggi, la professora d’història natural Àngels Ferrer Sensat, el cap de l’Arxiu de l'Audiència Territorial de Barcelona Fèlix Duran i Cañameres, l'arquitecte Bonaventura Bassegoda i Musté), juntament amb totes les persones anònimes que feien funcionar la institució.

Les fitxes recullen dades de personal de la Generalitat d’entre els anys 1936 al 1938, com ara nom i cognoms de l’empleat o empleada, data de nomenament i de cessament, departament i càrrec. El personal de l’Arxiu Central Administratiu del Departament de Governació ha fet un tractament documental d’aquest material consistent en organitzar, descriure, informatitzar i instal·lar en capses d’arxiu definitiu la documentació. També s’ha realitzat l’adaptació de la base de dades utilitzada en el procés d’informatització al format propi de l’Arxiu Nacional de Catalunya. S’han tractat un total de 41.393 fitxes, contingudes en 147 capses, que representen 14,7 metres lineals de longitud.

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha explicat que “actes com el d'avui compleixen el doble objectiu de, d’una banda, preservar la memòria històrica i, de l'altra, posar en valor la funció pública i el conjunt dels servidors públics". Vila ha recordat que "tot es fa per aprendre de les lliçons del passat" perquè per "prevenir el retorn del totalitarisme i el populisme, cal comprometre's amb la preservació de la memòria i la democràcia".

El fitxer de personal de la Generalitat republicana (1936-1938) va ser creat entre 1984-1985 per la Direcció General de la Funció Pública. Tot i tractar-se d’un fitxer molt nombrós (on s'identifiquen fins a 31.740 persones), cal dir que bàsicament recull els nomenaments i cessaments publicats entre gener de 1936 i desembre de 1938. Només excepcionalment recull els que es van publicar abans de 1936 —un 1% de les fitxes—. Hi ha nomenaments i cessaments de tots els departaments de l'època: Presidència, Agricultura, Cultura, Defensa, Economia, Finances, Governació, Justícia, Sanitat i Assistència Social, Serveis Públics, Treball i Obres Públiques. Hi consten tots els llocs de treball: cossos de seguretat, personal docent, sanitari, administratiu, alts càrrecs, etc.

L'objectiu del fitxer no era recopilar tot el personal vinculat d'una manera o altra a la Generalitat durant la Segona República (abril 1931-gener 1939), sinó, aportar testimonis dels serveis prestats a la Generalitat durant els anys de Guerra, per tal de facilitar l'acreditació del vincle laboral a aquelles persones que no eren funcionaris de carrera, però sí que van treballar a la Generalitat com a personal eventual, contractat o interí. En qualsevol cas, amb l’esforç del buidatge fet pel Departament de Governació, es redueix molt la tasca de completar el fitxer de personal vinculat a la Generalitat de Catalunya entre 1931-1939.


La informació recollida en base de dades per l'Arxiu Central de Governació permetrà a l'ANC sistematitzar i completar la informació amb l'objectiu de facilitar les consultes i oferir estadístiques del conjunt descrit, com ara, nombre total d'homes i dones, volum de personal per conselleries, per àmbits competencials o territorials, etc.

Properament, l'ANC oferirà la consulta del fitxer a través del cercador Arxius en línia.