dilluns, 29 d'agost de 2016 Tornar a les notícies
Excavaran un lloc de comandament de la XV Brigada Internacional a Corbera d'Ebre

Diari de Guerra.-29/08/2016.-El Grup DIDPATRI de la Universitat de Barcelona, tres arqueòlegs de la Universitat de Glasgow i l’Associació Lo Riu de la Fatarella iniciaran el 12 de setembre una campanya d’excavació arqueològica per recuperar un lloc de comandament de la XV Brigada Internacional de l’Exèrcit de l’Ebre durant la batalla de l’Ebre. La brigada estava formada per voluntaris d’Anglaterra, Canadà, Estats Units, llatinoamericans i soldats de lleva.

Segons informacions procedents de fonts oral, de l’historiador britànic Alan Warren i d’investigadors i arqueòlegs de Glasgow, els llocs de comandament de la brigada a la batalla de l’Ebre van ser diversos. Alguns localitzats i identificats com una de un les coves a la Vall Closa de la serra de Pàndols. 

Un altre possible lloc de comandament, durant l’agost de 1938, és el que es vol excavar. Es tracta d’una petita cova artificial, un refugi excavat aprofitant un desnivell del terreny, d’uns 30 m2 de superfície a l’interior, que originalment comptava amb dues boques d’entrada, situat vora Corbera d’Ebre, a la vall del riu Sec.La descripció del lloc efectuada pels testimonis orals podria correspondre’s amb d’indret a investigar. La intervenció es desenvoluparà al llarg de cinc mesos aproximadament, durant els quals es procedirà a la realització dels treballs de camp i de laboratori.

La intervenció arqueològica se centrarà en el coneixement i la recuperació dels materials i/o estructures que es conservin a la zona coneguda, segons fonts orals, com a Cova d’Estado Mayor del Batalló Britànic.  Segons s’ha pogut confirmar per les notícies dels veïns i per la tasca de localització duta a terme durant anys per Lo Riu i Alan Warren, a la zona hi ha diferents materials de l’època susceptibles de ser investigats amb metodologia arqueològica i que podrien aportar molta informació sobre un lloc de comandament.

La XV Brigada Internacional va jugar un paper important en la defensa de Corbera d’Ebre, va ser progressivament retirada cap al nucli estratègic de les Camposines i finalment retirada del front per decisió política a finals de setembre de 1938.