diumenge, 21 d'agost de 2016 Tornar a les notícies
Xerta vol recuperar el patrimoni de la Guerra Civil oblidat al terme

Diari de Guerra (Andreu Caralt).-21/08/2016.- Cada cop són més els ajuntaments catalans i de la resta de l'Estat interessats a recuperar els vestigis de la Guerra Civil per a usos patrimonials i turístics. L'alcalde de Xerta, el republicà Roger Aviñó, ha anunciat la voluntat de recuperar de l'oblit aquestes restes, d'altra banda força nombroses al terme municipals.

El municipi del Baix Ebre fou front de guerra durant l'ofensiva d'Aragó a l'abril de 1938, que va culminar amb els grans bombardejos aeris sobre Tortosa i la destrucció dels seus ponts. A partir de llavors, i durant nou mesos, franquistes i republicans van erigir i defensar les seves posicions i fustigar les contràries al marge dret i esquerre del riu Ebre.

Aviñó desconeix si algun historiador o estudiós d'aquest període històric disposa de dades concretes sobre la raó exacta de l'execució i posterior ús de les restes militars. En tot cas, es conserven en bon estat, són de fàcil accés algunes d'elles i susceptibles, per tant, de ser recuperades.

L'espai històric més visible se situa a pocs metres de la via verda al seu pas pel terme, al costat de l'anomenat barranc dels Fornets. A la cruïlla del barranc amb un segon de menor importància s'alça un petit turó completament atrinxerat. Són trinxeres en zig-zag excavades d'un metre d'alçada amb diversos observatoris a les puntes.

Darrere d'aquesta sorprenent posició dominant es conserva una estructura de volta de canó construïda en totxo d'uns 10 metres de longitud, d'aparença similar els polvorins per emmagatzemar material bèl·lic.

Per la seva posició, l'espai podria haver-lo erigit l'Exèrcit Republicà per defensar Xerta -i amb ella Tortosa- de l'avanç de les tropes legionàries italianes procedents de la zona de Paüls.

Aviñó iniciarà contactes amb els propietaris dels terrenys per aconseguir permisos, pas previ al projecte de recuperació, que vol executar en aquest mandat. La proximitat amb la via verda garantiria que el recurs fos visitable amb facilitat per als interessats.

Una segona zona d'alt valor se situa en un turó proper amb una visió excepcional de Xerta, Tivenys i l'Ebre. Són més d'un centenar de metres de trinxeres construïdes amb pedra seca, en part modificades, amb diversos nius per ubicar-hi, probablement, peces d'artilleria.