dimarts, 26 de juliol de 2016 Tornar a les notícies
El Govern català encarrega a la URV l’estudi de catalogació de les fosses a l’Ebre

Diari de Guerra (Andreu Caralt).-26/07/2016.-El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, va aprofitar la seva presència ahir a l’acte commemoratiu a la serra de Pàndols per anunciar l’encàrrec a la URV de l’estudi de catalogació de les fosses de les Terres de l’Ebre. Un estudi anunciat el novembre del 2015 per la Subdirecció de Memòria i Pau de la Generalitat en una jornada temàtica a Tortosa.

L’estudi es durà a terme el segon semestre del 2016 a les Terres de l’Ebre i el Priorat, amb especial incidència a la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. Els treballs han de permetre localitzar totes les fosses existents i tots els punts on s’han trobat restes òssies humanes en superfície a la zona. De cada troballa se’n farà una fitxa on es geolocalitzarà l’indret i s’oferirà informació històrica sobre la fossa.

L’actuació ha de permetre completar el mapa de fosses català a les Terres de l’Ebre. I és que dels 345 indrets d’exhumació a Catalunya, només 11 se situen a l’Ebre, i cap a la Terra Alta, malgrat esdevenir un dels majors camps de batalla de la Guerra Civil. Ara bé, l’estudi no començarà de zero, ja que en els últims anys s’han realitzat prop d’una desena d’exhumacions en fosses del front de l’Ebre, s’ha actuat 42 cops en retirada de restes en superfície a l’Ebre des del 2008 i el COMEBE ha intervingut en 26 ocasions en troballes de diverses restes òssies.

Romeva assegurà que s’emprarà la tecnologia més moderna disponible per a dur a terme l’estudi, el pressupost del qual no es va detallar. L’objectiu, en tot cas, és «recuperar la dignitat de les víctimes i la gent que va patir la guerra: cal saber la veritat. S’ha de localitzar on estan moltes de les víctimes i identificar-les». La localització i catalogació és una fase prèvia imprescindible d’una hipotètica futura exhumació.

Hemeroteca Diari de Guerra

24/11/2015.-La Generalitat catalogarà el 2016 les desenes de fosses del front de l’Ebre