divendres, 24 de juny de 2016 Tornar a les notícies
Madrid retirarà mencions i medalles d'or a personatges i organitzacions franquistes

Redacció.-26/06/2016.- La menció concedida al que va ser president de Govern durant la dictadura franquista Carlos Arias Navarro serà una de les mencions honorífiques que retirarà l'Ajuntament de Madrid en aplicació de la Llei de Memòria Històrica i que ha estat aprovada amb el vot favorable de Ahora Madrid i PSOE. La retirada ha estat aprovada en la Comissió de Cultura i Esports de l'Ajuntament, en la qual el Partit Popular i Ciutadans han anunciat que reserven el seu vot per al ple en què es voti la proposta el 29 de juny. La portaveu del PP a l'Ajuntament de Madrid, Esperanza Aguirre, ha assenyalat que la proposta "no va enlloc", i veu "absurd" retirar distincions honorífiques a persones que han mort.

El Comissionat de la Memòria Històrica de l'Ajuntament, que presideix Francisca Sauquillo, ha proposat retirar el títol de fill predilecte de Madrid al que va ser president del Govern amb Franco i alcalde de la ciutat Carlos Arias Navarro A més de a Arias Navarro, l'òrgan col·legiat proposa retirar el títol de fill predilecte de Madrid a José Moscardó Ituarte, militar que va participar en la revolta militar.

El Comissionat recomana així mateix treure la medalla d'or de la ciutat que al seu dia els va ser concedida a les següents entitats, en consideració a les raons que en cada cas assenyala en el seu informe:

- Bandera de la 1ª Línia de la Vieja Guardia de Falange Espanyola Tradicionalista i de les JONS de Madrid, composta per combatents falangistes als carrers del Madrid i de la caserna de la Montaña, en l'inici de la Guerra Civil.

-Delegació Provincial de Sindicats de Madrid, que agrupava al sindicat obligatori per a obrers i empresaris i que va constituir un instrument polític i econòmic semblant al partit únic del règim franquista, amb el qual tractava d'enquadrar, controlar i reprimir el món del treball i de la empresa.

- Esquadra de Caça García Morato, una unitat militar aèria del bàndol revoltat creada per Joaquín García Morato que es va convertir en una de les més famoses de l'Aviació Nacional (batalla del Jarama), alguns dels integrants van lluitar després en la segona Guerra Mundial al costat a la Luftwafe.

- Organització Juvenil de Madrid (OJE), un moviment de voluntariat que té el seu origen en 1960, integrat en la Delegació Nacional del Front de Joventuts, dependent al seu torn de la Secretaria General del Moviment, el partit únic del franquisme.

- Delegació Nacional de la Secció Femenina, una part orgànica de les que componia el Moviment, dedicada a la formació social, cultural i política de la dona espanyola.

En la mateixa línia, el Comissionat de Memòria Històrica proposa al ple municipal retirar les medalles d'or a les següents persones:

- Blas Pérez González, fiscal i president del Tribunal Suprem i ministre de la Governació en els anys de la postguerra, que va col·laborar amb la revolta militar.

- Leopoldo Eijo i Garay, bisbe, que va participar en tasques polítiques, sent nomenat conseller nacional de FET i de les JONS.

- Pilar Primo de Rivera, cap de la Secció Femenina de Falange Espanyola, un dels instruments rellevants d'adoctrinament i propaganda política de la dictadura, dedicada a la formació específica de la dona i els valors polítics va defensar.

- Agustín Muñoz Grandes, militar que va col·laborar i participar en la revolta militar i que va ser posteriorment cap de la División Azul. Va combatre al costat de les tropes nazis a la segona Guerra Mundial i va ser també ministre secretari general del Movimiento.

- José Finat i Escrivá de Romaní, va ser director general de Seguretat en època de dura repressió i ambaixador d'Espanya a l'Alemanya nazi.

- Camilo Alonso Vega, militar que va participar en la revolta. Posteriorment va ser ministre de Governació durant la dictadura de Franco entre 1957 i 1969.

La retirada d'aquestes distincions es basa en l'aplicació de l'article 15.1 de la Llei de Memòria Històrica i, segons el tercer tinent d'alcalde, Mauricio Valiente, suposa la "primera pedra" en la construcció d'una memòria històrica "democràtica".

Valiente ha manifestat la voluntat del consistori que sigui "una proposta consensuada" i ha recordat que es tracta d'una proposta de l'alcaldessa, Manuela Carmena, de manera que "no hauria de ser sotmesa a dictamen de la Comissió". encara que des de l'Ajuntament han decidit que sigui així.