divendres, 24 de juny de 2016 Tornar a les notícies
L'evacuació dels 3.000 nens de la guerra, en una exposició al Memorial Democràtic de Catalunya

Redacció.-24/06/2016.-L’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), el Memorial Democràtic de Catalunya i l’Asociación 'Archivo Guerra y Exilio' (AGE) han inaugurat l’exposició “Los Niños de la Guerra expliquen la seva vida, expliquen la teva història”, una mostra sobre la trajectòria dels gairebé 3.000 nens espanyols que, els primers mesos de 1937, van ser evacuats a la Unió Soviètica per a protegir-los de la guerra d’Espanya. L’exposició es presenta en el marc de la commemoració dels 80è aniversari de l’acabament de la Guerra Civil espanyola.

La mostra, que es pot visitar a la seu del Memorial Democràtic, conté el relat de l’epopeia viscuda pels Nens de la Guerra des de la seva sortida d’Espanya fins a la seva integració a la societat soviètica, passada la Guerra Mundial. Els records i les vivències dels protagonistes són elements importants del recorregut, i van acompanyats d’un gran nombre de fotografies inèdites, la major part de les quals sobre la vida a les cases d’acollida, al front, a les fàbriques i els centres culturals i socials que els espanyols van crear a Moscou.

L’Arxiu Nacional de Catalunya s’ha fet càrrec de la catalogació i digitalització de tots els documents. Tots els materials de la mostra procedeixen dels fons documentals i recuperats per l’AGE i conservats a l’ANC. En gran part, aquesta exposició significa la comunicació definitiva d’aquest gran fons documental, el qual està descrit i digitalitzat i es pot consultar sense restriccions en el portal Arxius en línia i en la web de l’ANC. L' exposició s’ha mostrat ja a la Federació Russa, a Madrid, a Santander i a Oviedo.

Els nens, víctimes innocents dels conflictes armats
L’exposició està produïda en primera persona i aprofita cartes, dibuixos, escrits biogràfics i fotografies realitzats pels protagonistes. Conté un relat molt viu de les peripècies viscudes pels nens espanyols (majoritàriament càntabres i bascs, però també procedents de Madrid, València i Barcelona), que van viure, primer, una experiència de refugiats i, després, d’exili forçós, atès que no van poder tornar a la seva pàtria per causa de la dictadura franquista fins molts anys després del final de la guerra. L’exposició recorda una pàgina heroica de la solidaritat internacional amb les víctimes més innocents de la guerra, la població infantil, i conté un clar missatge sobre el conflicte actual dels refugiats de la guerra de Síria.

Els cas dels nens de Rússia és sens dubte el més paradigmàtic de tots els nens evacuats d’Espanya durant la guerra, encara que el seu nombre sigui molt inferior als qui es van exiliar a França, i les seves condicions molt diferents als qui van fugir a Mèxic, Bèlgica o el Regne Unit a partir de 1939. Alguns dels protagonistes encara viuen. Avui en dia resideixen a Rússia alguns Nens de la Guerra i molts dels seus descendents, que van optar per mantenir la doble ciutadania russa i espanyola. Tots ells estan agrupats en el Centro Español de Moscú, que ha patrocinat l’exposició juntament amb la Fundación Nostalgia.

L’arrel de l’exposició: el fons Centro Español de Moscú

Durant anys, el Centro Español de Moscú va acumular un arxiu amb la més àmplia documentació sobre la història de les cases d’acollida i la vida dels nens. AGE i la Fundación Nostalgia, davant el desinterès de les autoritats, va realitzar una important tasca de salvaguarda dels arxius i de la memòria dels nens i de les cases, i va aconseguir que un tema que a Espanya era escassament conegut i estava molt distorsionat, sigui ara una part viva de la història del nostre passat recent. Això facilita el poder donar una imatge viva del drama dels Nens de la guerra.

El fons Centro Español de Moscú és el més rellevant ingressat a l’ANC amb la col·laboració de l’AGE. La seva secretària general, Dolores Cabra, el va salvar personalment i el va fer transportar personalment des de la capital russa i després AGE el va cedir a l’ANC el juliol de l’any 2000. El fons conté documentació textual i fotografies (5.384 imatges en diferents suports) que documenta la vida dels Nens de la Guerra. Tots ells va viure després a la seva nova pàtria i van participar a la II Guerra Mundial (Gran Guerra Pàtria), com a combatents al front o com a treballadors mobilitzats a la rereguarda.