divendres, 24 de juny de 2016 Tornar a les notícies
Venen en una polèmica subhasta objectes privats de Hitler i Goering

Agències.-24/06/2016.-Una jaqueta pertanyent a Adolf Hitler i un contenidor de llautó que contenia el flascó de cianur que va utilitzar Hermann Goering per suïcidar-se són alguns dels objectes que s'han venut per milers d'euros durant una subhasta celebrada a Munic, en la qual s'ha posat a la venda la col·lecció personal de records del nazisme d'un metge nord-americà.

L'esdeveniment, celebrat per la casa de subhastes alemanya Hermann Històrica, ha posat a la venda la col·lecció privada de John K. Lattimer, que va exercir com a metge militar durant els judicis de Nuremberg. El seu treball consistia en proporcionar assistència mèdica als acusats durant els judicis, que van tenir lloc el 1946, per assegurar-se que podien ser jutjats de manera apropiada i evitar possibles suïcidis.

Lattimer també va ser al seu dia un col·leccionista entusiasta i després de la seva mort en 2007, el seu fill, Evan Lattimer, ha decidit subhastar alguns objectes de la grandiosa col·lecció del seu pare. El diari alemany Bild ha informat que un dels compradors, procedent de l'Argentina, s'ha gastat fins a 600.000 euros en l'adquisició de diversos objectes, entre els quals s'inclouen uns pantalons i una jaqueta militar d'Hitler, a més d'un rellotge d'aviador pertanyent a Hermann Goering, el comandant suprem de la Luftwaffe.

Els pantalons de Hitler, que tenen butxaques de cuir amagats perquè el líder nazi pogués portar una arma sense que es notés, s'han venut per 62.000 euros. La jaqueta, que està feta de simple drap gris, ha costat 275.000 euros i el rellotge de Goering s'ha venut per 42.000 euros. Fins i tot s'han arribat a subhastar unes quantes peces de roba interior del comandant aeri alemany, fabricades amb seda i venudes per uns 3.000 euros.

A més de roba d'alts càrrecs nazis, entre els objectes més singulars venuts per Hermann Historica aquest cap de setmana es troba el contenidor de llautó on es va guardar l'ampolla de cianur que Goeing va utilitzar per suïcidar-se, mentre esperava per ser jutjat a Nuremberg, per 26.000 euros. També s'han subhastat els resultats d'unes proves de raigs X que se li van fer a Hitler després de l'intent d'assassinat de juliol de 1944.

La subhasta ha estat molt criticada per la comunitat jueva d'Alemanya, que l'ha qualificat de "fastigosa" i "escandalosa". El Consell Central Jueu d'Alemanya va demanar fins i tot a la casa de subhastes que cancel·lés l'esdeveniment.

Hermann Històrica ha declarat a la seva pàgina web que en tot moment s'ha assegurat que els objectes hagin estat adquirits per museus i col·leccionistes de renom, amb l'objectiu d'ajudar a comprendre millor la història i garantir que els horrors del nazisme no es repeteixin mai . El comprador argentí ha dit a Bild que estava comprant per a un museu, però no ha especificat quin