diumenge, 29 de maig de 2016 Tornar a les notícies
La Comarca de Terol difon com a recurs turístic els vestigis de la Guerra Civil

Redacció.-29/05/2016.-La Comarca Comunitat de Terol s'ha incorporat com a recurs turístic els vestigis de la Guerra Civil, que estan repartits per diferents municipis de la comarca. El projecte l'ha dut a terme el Taller d'Ocupació 'Turisme ComarcaTE Online' i s'ha anomenat 'Atrinchérate'. La Comarca Comunitat de Terol ha editat 28.500 fulls informatius on s'explica amb un mapa 15 llocs, encara que alguns d'ells a la mateixa localitat, amb restes de la Batalla de Terol. Els turistes poden veure trinxeres, punts d'observació, búnquers, refugis, nius de metralladores, etc. Els fulls informatius es distribuiran entre els Ajuntaments de la Comarca de la Comunitat de Terol i les oficines de turisme.

La presidenta de la Comarca Comunitat de Terol, Ana Cristina Lahoz, ha manifestat en declaracions recollides per Diario de Teruel que la Comarca Comunitat de Terol té molts restes històriques de la Guerra Civil i que ara es vol posar en valor a través del producte denominat " Atrinchérate ".
"És un nou recurs turístic per posar en valor el nostre territori, un atractiu més dirigit a tots els públics; tant als que tenen interès en tot allò relacionat amb aquesta etapa de la història, com a aquells turistes i autòctons de la nostra comarca que vulguin conèixer noves rutes i descobrir nous paisatges ", ha afegit. Alfonso Casas, expert en la matèria, ha col·laborat en la revisió dels textos.

Existeixen nombrosos vestigis dispersos per tot el territori i per poder incloure'ls s'ha hagut de complir amb dues variables imprescindibles com són un adequat estat de conservació i ser de fàcil accessibilitat. "A la Comarca hi ha molts més que encara estan per catalogar, però que a poc a poc s'aniran afegint a aquest producte turístic sempre que compleixin els requisits establerts".

El conseller comarcal de Turisme de la Comarca Comunitat de Terol, David Ibáñez, ha assenyalat que el nou producte turístic és posar en valor els vestigis de la Guerra Civil existents per la comarca i que és com un primer pas perquè un dia es faci el Museu de la Guerra Civil. Báñez ha qualificat els vestigis de la Guerra Civil a la comarca com "recurs molt important" i que està dirigit a tot el públic sense que es faci un ús partidista.

Per la seva banda, la coordinadora de Desenvolupament Boja i Promoció Turística, Carmen Alonso, ha exposat que "Atrinchérate" és un producte turístic que sorgeix a través de la demanda d'informació sobre la Batalla de Terol i de la Guerra Civil dels propis turistes.

En concret s'han triat quinze llocs amb vestigis de la Guerra Civil a la Comarca de Terol i que estan a Aldehuela, Alfambra, Argente, Celadas, Corbalán, El Campillo, del Pobo, Tormón, Torrelacárcel-Singra, Villaspesa i Villel.

Un exemple és el niu de metralladores d'Aldehuela. S'informa que és de formigó armat amb tres espiells orientades cap a la ciutat de Terol., Que va servir el 1937 de búnquer i de fortí a la 40 Divisió Republicana. El fullet disposa d'un QR i de la direcció de la pàgina web de Turisme de la Comarca Comunitat de Terol es pot ampliar la informació, i descarregar el mapa "Atrinchérate".

El mapa informatiu, denominat "Atrinchérate" està a dues cares. En una, el mapa geogràfic de la comarca on es localitzen els diferents vestigis, juntament amb informació de carreteres i serveis d'interès general per al turista; i pel revers, una petita explicació de cada un dels vestigis amb la seva foto corresponent, perquè l'usuari sàpiga com arribar i el que va a veure. Es tracta d'un primer pas per a noves actuacions que completaria un nou recurs per a la comarca i per a la província.