divendres, 20 de maig de 2016 Tornar a les notícies
Alberche (Toledo) convocarà una consulta per decidir si mantenen el cognom del Caudillo

Agències.-20/06/2016.-L'alcaldessa d'Alberche del Caudillo, Ana Rivelles (PP), vol que els veïns d'aquesta pedania toledana de Calera i Chozas decideixin si mantenen o no el cognom que, sobre Francisco Franco, té des la seva fundació el 1956 i s'ha mostrat disposada a sotmetre-ho a votació. Rivelles ha recordat que fa uns mesos un advocat madrileny, Eduardo Ranz, va denunciar per "incitació a l'odi" a diversos alcaldes de localitats espanyoles amb denominació franquista, en considerar que incompleixen la Llei de Memòria Històrica.

L'alcaldessa ha entès que són els veïns els que han de decidir si el municipi s'ha de dir o no Alberche del Caudillo i, per això, s'ha mostrat disposada a dur a terme un referèndum per conèixer el sentir de les persones que l'habiten. "Estant en democràcia, crec que la sobirania ha de tenir el poble", ha afirmat la regidora municipal, que encara no ha posat data per a aquesta votació perquè estan molt pròximes les eleccions generals del 26 de juny i no vol confondre aquest assumpte amb qüestions polítiques .

Rivelles ha assegurat que "el sentir que sempre he recollit és que no se li dóna cap importància al cognom del Caudillo. No he vist cap tipus d'enfrontament i com a alcaldessa ningú m'ha demanat que es canviï el nom". I ha afegit: "si fos Alberche de la Pasionaria també ens donaria igual".

En aquest sentit, ha explicat que aquesta localitat ni tan sols ha conegut la Guerra Civil espanyola i "aquí no hi ha cap picabaralla d'aquesta època perquè no s'ha viscut com a població" pel que creu que "s'estan traient fora de context fets que el nostre poble no va viure ".

L'advocat madrileny "ha posat la denúncia i els jutjats decidiran, perquè no està en mans dels alcaldes canviar els noms dels seus municipis, tot i que si ens obliga la llei serem exemplaritzants i la complirem", ha subratllat.

L'alcaldessa ha explicat que va accedir al càrrec el juny de 2015 i que quan aquesta notícia va sortir a la llum portava només uns mesos al Govern municipal, mentre que la Llei de Memòria Històrica es va aprovar el 2007. "Des de llavors han governat persones d'altres partits i mai s'ha fet res per treure el cognom del Caudillo ", ha destacat Rivelles, per a qui" és molt fort que t'aixequis un dia al matí i trobis el teu nom al costat de les paraules incitació a l'odi, quan des del nostre poble no incitem a res perquè som molt bona gent ", ha conclòs.