divendres, 20 de maig de 2016 Tornar a les notícies
Descobreixen un anell d'or i un collaret d'una deportada a Auschwitz amagats en una tassa

Redacció.-20/05/2016.-Personal del Museu d'Auschwitz ha trobat un anell de dona d'or i un collaret embolicat en un tros de tela en una tassa exposada al museu del camp nazi i que havia estat requisada per les autoritats alemanyes després de la deportació d'algun dels seus presoners.

Les dues joies es trobaven en un doble fons de la tassa i han estat trobades durant les tasques de manteniment per assegurar el parament de cuina esmaltat de l'exposició principal. El Museu d'Auschwitz disposa d'una col·lecció de 12.000 estris de cuina, entre altres pertinences que eren requisades quan els presoners arribaven al camp de concentració i extermini.

El museu estima que les peces van ser fabricades entre 1921 i 1931 a Polònia però resulta impossible localitzar als propietaris a causa que no acostuma a haver-hi documentació sobre aquestes pertinences. "Estaven molt ben amagades però, a causa del pas del temps, els materials s'han anat deteriorant gradualment i el doble fons s'ha separat de la tassa", ha declarat la responsable de les col·leccions del memorial, Hanna Kubik.

Setanta anys després que les forces aliades alliberessin Auschwitz, encara se segueixen trobant objectes amagats pels presoners per tal que no fossin requisats. "Els alemanys incessantment mentien als jueus deportats Se'ls va parlar de reassentament, de treball i d'una vida en un lloc diferent. Van permetre que les víctimes portessin poc equipatge. D'aquesta manera, els alemanys estaven segurs que a l'equipatge - a més de roba i articles necessaris per a la vida - trobarien els últims objectes de valor de les famílies deportades ", ha declarat el director del museu, Piotr AM Cywinski.

"L'ocultació d'objectes de valor demostra, d'una banda a la sensibilització de les víctimes pel que fa a la naturalesa de robatori de la deportació, però d'altra banda, mostra que les famílies jueves constantment tenien un raig d'esperança que aquests objectes serien necessaris per a la seva existència ", sentencia el director.

Malauradament, moltes vegades els propietaris d'aquests elements romanen en l'anonimat, ja que no hi ha empremtes deixades en els objectes per ajudar a identificar-los. Les joies que es troba a la tassa s'emmagatzemarà a les Col·leccions del Museu en la forma que reflecteix la forma en què havia estat ocultat pel propietari, com a testimoni de la sort dels jueus deportats.