dijous, 19 de maig de 2016 Tornar a les notícies
Especial Monument Tortosa: Un símbol que commemora la batalla de l'Ebre o exalta el feixisme

Diari de Guerra (Andreu Caralt).-19/05/2016.- A menys de deu dies de la celebració de la històrica consulta popular sobre el futur del monument franquista a la batalla de l’Ebre de Tortosa, partidaris i defensors del símbol franquista més gran de Catalunya difonen els seus arguments i es carreguen de raons. Dues entitats ciutadanes s’han erigit en les últimes setmanes en portaveus de les dues posicions enfrontades: d’una banda, la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa, constituïda fa anys, i que reclama la retirada sense consulta prèvia, i de l’altra, la recent creació de l’associació Tortosins pel Monument, presidida pel dirigent local del PP, Jaume Solé, i amb membres de diversa orientació ideològica. Ahir, els defensors del monument sumaven 668 suports a la seva pàgina de Facebook pels 533 de la Comissió. 

Mantenir o retirar

Aquest cap de setmana les dues entitats organitzen actes per difondre els seus arguments entre la ciutadania. Aquest divendres, dia 20, la comissió organitza un acte a favor de la retirada i museïtzació del monument. L'acte se celebrarà a a l'aula magna del Campus Ebre i comptarà amb la participació d'entitats de memòria i represaliats pel franquisme. Així, la comissió ha convidat Montse Giné, presidenta de l'AVRFT; Josep Rodríguez, nét de l'últim alcalde republicà de Tortosa, afusellat l'agost de 1939; Núria Vidal de Llobatera, represaliada pel franquisme; Victòria Campos, víctima del franquisme; i Pep Cruanyes Tor, portaveu de la Comissió de la Dignitat.

Tortosins pel Monument, pel seu cantó, ha convocat una acte aquest dissabte, dia 21, a les 18.30 hores al Centre Cívic de Ferreries de Tortosa. Amb el títol 'Fem memòria, recuperem la història', la xerrada a favor de mantenir i contextualitzar el monument compta amb la presència de tres ponents, el reconegut periodista i escriptor Daniel Arasa, a més d'Óscar Uceda i Fernando Sánchez Costa.

La càrrega ideològica del monument

El pal de paller de la confrontació pública gira entorn de la càrrega ideològica de l’estructura, de 45 metres d’alçada. Els defensors l’anomenen ‘monument commemoratiu de la batalla de l’Ebre’ i defensen que s’erigí per commemorar els caiguts dels dos bàndols. Els detractors, en canvi, el titllen de ‘monument d’exaltació feixista’ aixecat en homenatge a Franco i a la seva ‘Cruzada’. 

De fet, l’estructura forma part del cens de simbologia franquista de Catalunya i en aplicació de la llei de Memòria Històrica s’hauria de retirar. A més, el Parlament de Catalunya ha instat l’Ajuntament de Tortosa a retirar l’estructura sense consulta prèvia.

Símbol catalogat

Ara bé, el monument fou protegit el 2003 per l’Ajuntament de Tortosa al Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM) com a Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català (BIPCC) i a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat se l’anomena monument commemoratiu de la batalla de l’Ebre. En aquesta línia, l’article 15.2 de la llei esmentada exclou de l’obligada retirada aquells elements on no hi ha ‘exaltació dels enfrontats’ o quan concorrin ‘raons artístiques, arquitectòniques o artisticoreligioses protegides per la llei’. 

De fet, la comissió i la CUP, promotors més actius en favor de la retirada, van impulsar una moció per descatalogar el monument al marge de la consulta. El text es va discutir el passat gener i fou rebutjat per la majoria de CiU i ERC. En canvi, es va aprovar una moció que supedita la descatalogació al resultat de la consulta, aquest cop amb el vot contrari de PSC i Movem Tortosa. 

La pregunta de la consulta també és polèmica, sobretot pels partidaris de la retirada. Afirmen que un monument ‘feixista’ no es pot reinterpretar, si es decideix
mantenir-lo, ‘per promoure la memòria històrica i la pau’ com es proposa. 

En l’àmbit polític, diversos partits polítics, entitats sobiranistes, el sindic de greuges i més de mig centenar de personalitats de la cultura defensen la retirada i desautoritzen la consulta. En el cantó contrari, a banda del PP en l’àmbit local, defensen el manteniment alguns ciutadans que s’han expressat a través de cartes al director i persones conegudes com l’historiador Daniel Arasa, entre d’altres.

Els arguments de partidaris i detractors del monument (els arguments s'han recollit de diverses fonts, no únicament de l'opinió de les dues entitats que defensen les dues posicions)

Retirada  i museïtzació

.-Forma part del Cens de Simbologia Franquista de Catalunya i aplicant la Llei de Memòria Històrica s’ha de retirar.

.-No és un monument a la batalla de l’Ebre, sinó d’exaltació al franquisme, en memòria dels vencedors i humiliació dels vençuts.

.-Per dignitat democràtica.

.-En l’actual procés independentista, no es pot permetre mantenir la grapa del ‘feixisme’ a Tortosa.

.-El Parlament així ho ha aprovat en forma de moció.

.-Un monument d’exaltació feixista no es pot reinterpretar per ‘promoure la memòria històrica i la pau’.

.-Altera la visió del nucli antic. No té valor artístic

Manteniment i reinterpretació

.-Està protegit per l’Ajuntament de Tortosa, com a Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català (BIPCC).

.-És un monument commemoratiu de la batalla de l’Ebre als caiguts dels dos bàndols.

.-Els símbols franquistes més explícits van ser retirats fa dècades . El monument té valor artístic.

.- Si es retira el monument i es mutila, també s’hauria de fer el mateix amb l’obra de Franco, com els embassaments o el mateix Parador de Tortosa.

.- Hi ha necessitats més urgents a la ciutat que assumir el cost de la retirada.

.- Forma part de l’imaginari i el paisatge tortosí.

.-Símbol de valor històric i de memòria de la Guerra Civil.