dimarts, 12 d'abril de 2016 Tornar a les notícies
Àustria vol expropiar la casa nadiua de Hitler per evitar que es converteixi en un temple neonazi

Agències.-12/04/2016.- Àustria vol expropiar la casa naduia d'Adolf Hitler, Braunau am Inn, per posar fi a una llarga batalla legal i impedir que l'edifici es converteixi en un temple neonazi. "En els últims anys hem arribat a la conclusió que l'expropiació és l'única forma d'evitar que l'edifici sigui usat en benefici dels (simpatitzants) nazis ", va dir aquest dissabte a la premsa local el portaveu del ministeri de l'Interior, Karl-Heinz Grundboeck. Segons ell, el ministeri està verificant la legalitat de la seva pretensió, després de la qual cosa "prendrà les mesures legals apropiades". El portaveu va puntualitzar que en aquest cas el govern indemnitzarà l'actual propietària.

La casa en qüestió, on Adolf Hitler va néixer el 20 d'abril de 1889, es troba al cor de la ciutat de Braunau am Inn. Només una pedra, erigida a manera de memorial, dóna pistes sobre la seva particularitat, amb un lema que diu "A favor de la pau, la llibertat i la democràcia. Feixisme mai més, adverteixen milions de morts".

La casa de façana groga porta està buida des de 2011, quan el govern va iniciar una batalla legal amb la propietària, Gerlinde Pommer. La seva família és propietària de l'edifici des de fa més d'un segle, exceptuant un breu període durant la Segona Guerra Mundial.

El 1972, el govern austríac va signar un contracte de lloguer amb Pommer perquè l'edifici no es convertís en un lloc de peregrinació de neonazis. En virtut d'aquest contracte, el lloc es va convertir en un centre per a discapacitats. Però el 2011, el contracte es va trencar de manera abrupta quan Pommer es va negar a permetre unes obres de renovació. Igualment, va rebutjar una oferta de compra del ministeri de l'Interior.

Entre els 17.000 habitants de Braunau, alguns volen que sigui un centre de refugiats, i altres un museu consagrat a l'alliberament d'Àustria. Alguns han demanat la seva demolició, però al trobar-se al centre històric de la localitat, està protegit. Cada any, en l'aniversari del naixement de Hitler, desenes de militants antifeixistes es manifesten davant de l'edifici, al número 15 del carrer Salzburger Vorstadt.