dijous, 31 de març de 2016 Tornar a les notícies
Una exposició aborda el mite de la neutralitat franquista durant la Segona Guerra Mundial

Redacció.-31/03/2016.-La Generalitat de Catalunya va inaugurar ahir a la seu del Memorial Democràtic l'exposició 'Franco neutral?, que proposa reflexionar sobre el mite de la neutralitat franquista durant la Segona Guerra Mundial a través d’imatges, mapes, llibres i publicacions de l’època.

Tot i que el franquisme va adoptar uns estatuts diplomàtics de no-bel·ligerància, els documents que recull l’exposició demostren que des del primer moment va prendre partit en favor d’un dels protagonistes: l’Alemanya d’Hitler i després també la Itàlia de Mussolini i el Japó. L’entesa amb Hitler i Mussolini provenia de la Guerra Civil i es va ampliar en els anys següents. Aquest suport no es trencaria fins a l’etapa final de la guerra mundial, quan l’Eix nazi-feixista-nipó estava a punt de ser derrotat per les forces aliades.

A partir d’aquí, el règim primer va mostrar equidistància i després va distanciar-se progressivament dels estats amics, mentre la seva maquinària propagandística començava a teixir un argumentari que presentaria Espanya com l’avançada de la lluita contra el comunisme. Es va anticipar així a la guerra freda que realment esclataria el 1947 i que suposaria l’enfrontament dels antics aliats.

L’acte inaugural fou presidit pel conseller Raül Romeva, acompanyat de la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia; el director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas; i el professor d'Història a la Universitat Rovira i Virgili i comissari de l’exposició, Joan Maria Thomàs.

Romeva va remarcar que “existeix un deute democràtic amb el passat i amb les generacions que van viure el franquisme”, i va subratllar que "Catalunya aspira a donar-hi resposta amb una política i una visió pròpia, i per això és necessari clarificar el passat, separarant ficció i realitat en el relat històric de la dictadura".

El conseller va afegir que la mostra gràfica aporta el coneixement històric imprescindible d’una època llarga i obscura que està molt present en els records personals i familiars. “La transició va instaurar la desmemòria i cal que les noves generacions coneguin què va passar. Conèixer la nostra memòria és la base del nostre futur, especialment del nostre futur com a país lliure”, va reiterar.

D’altra banda, el comissari de l’exposició Joan Maria Thomàs va afirmar que amb aquesta mostra “volem desfer uns enganys teixits fa 70 anys que malauradament perduren encara”.