dimarts, 19 de gener de 2016 Tornar a les notícies
Un ex infermer d'Auschwitz-Birkenau, de 95 anys, serà jutjat per complicitat en l'assassinat d'almenys 3.681 persones

Agències.-19/01/20106.-Als seus 95 anys d'edat, Hubert Zafke, ex infermer al camp de concentració i extermini d'Auschwitz-Birkenau anirà a judici el proper mes de febrer acusat d'almenys 3.681 càrrecs de còmplice de assassinat, han anunciat les autoritats alemanyes. Zafke va ser infermer en el camp del 15 d'agost 1944 al 14 de setembre de 1944. Durant aquest període, 14 trens carregats de deportats- entre ells la cronista adolescent Anna Frank- van arribar a Auschwitz-Birkenau, on molts serien assassinats a les cambres de gas.

Els fiscals de la causa mantenen que Zafke era "conscient de la finalitat del camp de Birkenau com un camp d'extermini", així com de la seva estructura. "Tenint en compte la seva consciència, l'acusat va prestar suport a l'organització del camp i es va involucrar en l'extermini", va dir la fiscalia en un comunicat anterior, on van acusar Zafke per complicitat en els "cruels i insidiosos assassinats d'almenys 3.681 persones" .

El judici a la ciutat nord-oriental de Neubrandenburg es produeix després d'una cort d'apel·lacions va revocar una sentència anterior que declarava la incapacitat de l'ancià per ser jutjat. No obstant això, aquest tribunal va reconèixer que tenia "problemes cognitius i de baixa capacitat física" i va ordenar descansos regulars durant les audiències, així com atenció mèdica.

Els mitjans alemanys havien informat que Zafke patia demència. El judici s'haurà de realitzar fins al mes de març, tot i que les sessions serien determinades per l'estat de salut de l'acusat.

Alguns d'1,1 milions de persones, la majoria d'ells jueus europeus, van morir entre 1940 i 1945 en el camp d'Auschwitz-Birkenau abans que fos alliberada per les forces soviètiques. Frank, que va arribar a Auschwitz amb els seus pares i germana, va ser traslladat a un altre camp, Bergen-Belsen, on va morir al març de 1945.

Setanta anys després dels judicis dels principals líders nazis amb vida a Nuremberg, ara Alemanya realitza una carrera contra el temps per processar els últims criminals del Tercer Reich per compensar dècades d'abandonament. Al voltant d'una dotzena d'investigacions estan actualment en curs contra ex oficials de les SS, pocs mesos després que l'anomenat 'comptable d'Auschwitz' Oskar Groening va ser condemnat a quatre anys de presó com a còmplice d'assassinat en 300.000 casos en què jueus d'Hongria van ser exterminats a la cambres de gas, entre maig i juliol de 1944.