dimecres, 13 de gener de 2016 Tornar a les notícies
Vall-de-roures (Terol) aprova la retirada del seu gran monument franquista amb l'abstenció del PP

Diari de Guerra (Andreu Caralt).-14/01/2016.- El ple de l'Ajuntament de Vall-de-roures, capital de la comarca de Terol del Matarranya, ha aprovat l'eliminació "el més aviat possible" del monòlit franquista als caiguts situat a l'avinguda Cortes de Aragón. La moció que sol·licitava la retirada ha estat aprovada per majoria simple amb els vots de Chunta Aragonesista (3), PSOE (1) i el PAR (1) i les 6 abstencions del grup majoritari, en el govern local, el Partit Popular. El monument es conserva abandonat i vandalitzat en una cèntrica avinguda de la localitat, pintat amb els colors vermell i negre del sindicat anarquista CNT. Erigit el 1942, el monòlit està format per un jou falangista de grans dimensions coronat per una creu, símbol de la ideologia nacional-catòlica del franquisme. Encara es pot llegir la frase original esculpida en l'element: 'Caídos por Dios y por España. Presentes! '.

Presentada per CHA i el PSOE el text apel·la a l'articulat de la Llei de Memòria Històrica per demanar la retirada d'un símbol "feixista, anacrònic i caduc. Un monòlit que fereix la sensibilitat i el sentir de molts ciutadans i ciutadanes de Vall-de-roures". El regidor de CHA, Ignacio Belanche, va expressar que el monument se situa en una "zona de pas" d'un municipi inclòs en la llista dels Pobles més bonics d'Espanya i ha reiterat que el considerava "feixista, anacrònic i caduc". Marcelino Alegre, del PSOE, va advocar per retirar el monòlit "feixista" i recuperar una nevera situada sota. Dan Ferrer, del PAR, va expressar que el millor seria recuperar-lo "perquè està fet pols" i "donar-li un enfocament diferent, rehabilitant la zona".

L'alcalde, Carlos Boné (PP), va manifestar l'abstenció del seu grup donada l'existència de la llei encara que va assegurar que el monument "no produeix malestar a la gent" i que la seva retirada "sí que generarà un clima que fins ara no hi era. Generarà un problema on no n'hi havia cap", va reiterar. Boné va expressar, a més, el dubte del cost de la retirada, que segons CHA es pot emprendre "en qualsevol de les partides de manteniment de terrenys". El seu regidor, Roger Berbel, va assegurar que hi ha gent "que sí que els importa", més del que ell mateix creia i va insistir en la necessitat de complir la llei, mateix argument que va reiterar el regidor del PSOE.