dissabte, 02 de gener de 2016 Tornar a les notícies
Jaén commemorarà els 80 anys de la batalla de Lopera amb una recreació i homenatges als brigadistes

Redacción.-02/01/2016.-El 2016 es compleixen 80 anys de la Batalla de Lopera, un episodi de la Guerra Civil Espanyola que va tenir lloc entre els dies 27 i 29 de desembre de 1936 en aquest municipi de la província de Jaén (Andalusia), protagonitzada per brigadistes internacionals i voluntaris requetés. L'Ajuntament ha preparat al llarg de l'any un programa commemoratiu que inclourà entre les seves propostes una recreació històrica, la primera lligada a aquesta contesa que tindrà lloc a Andalusia, a més d'un acte d'homenatge a la XIV Brigada Internacional, un cicle de cinema històric i el I Congrés Internacional 'Brigades Internacionals'

El diputat de Cultura i Esports, Juan Ángel Pérez, ha presentat al costat de l'alcaldessa loperana, Isabel Uceda, aquest aniversari, en el qual col·labora la Diputació Provincial de Jaén. Pérez ha destacat "l'oportunitat" de convertir aquest episodi històric "en un atractiu des del punt de vista cultural i turístic". Alhora, ha posat en relleu el caràcter d'homenatge que adquireix aquesta commemoració, "dirigit a aquelles persones que donaren la vida per la llibertat i la democràcia". En aquest sentit, aquest programa atorgarà una presència especial als membres de la XIV Brigada Internacional, en la qual s'aplegaven persones de molt diversa procedència -professional i geogràfica- unides per un únic objectiu: lluitar contra el feixisme a Europa. Van ser tres dies de durs combats, amb atacs i contraatacs. Al final va guanyar l'exèrcit nacional del general Redondo i haurien mort diversos centenars de brigadistes internacionals, entre els quals s'inclouen els poetes anglesos Ralph Fox i Jhon Cornford.

Per tal d'aprofundir en el paper d'aquestes agrupacions de voluntaris i activistes està prevista la celebració del I Congrés Internacional "Brigades Internacionals", per a la qual s'està concretant data. A més, el 9 d'abril se celebrarà un homenatge promogut per l'Associació d'Amics de les Brigades Internacionals. El programa es completa amb un cicle de cinema històric en què col·laborarà l'Administració provincial.

Recreació, a l'abril
Isabel Uceda ha ofert alguns detalls sobre la recreació que tindrà lloc el 16 d'abril. Les associacions Frente Andalús de Recreació Històrica, Frente del Nalón i Battle Honours col·laboraran en aquesta cita que inclourà un "museu viu" al castell de la localitat, on es podrà conèixer com era un hospital de campanya o un lloc de comandament. Posteriorment, es desenvoluparà la representació d'una escena de combat a les trinxeres del bàndol nacional situades al costat del rierol Salat. Aquesta jornada conclourà amb un ball d'època a la plaça major del poble.

L'objectiu, en paraules de l'alcaldessa de Lopera, és "aprofitar aquest fet bèl·lic per consolidar una efemèride que serveixi alhora com a homenatge històric, acte cultural i esdeveniment turístic". Amb l'objectiu d'aprofundir en aquest projecte, l'Ajuntament continuarà treballant en la recuperació i condicionament del patrimoni existent lligat a aquesta època -trinxeres, documents històrics, vestuari o armes-, la recopilació de testimonis o la creació, en el futur, d'un centre d'interpretació.

Al costat de la Diputació, aquesta commemoració compta amb la col·laboració d'altres institucions com la Junta d'Andalusia o la Universitat de Jaén, així com l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica, l'Associació Batalla de Lopera, o el cronista oficial del municipi, José Luis Pantoja