divendres, 01 de gener de 2016 Tornar a les notícies
El pamflet nazi de Hitler 'Mein Kampf' queda lliure de drets i pot ser reeditat a partir d'avui

Agències.-01/01/2016.-El pamflet 'Mein Kampf' ('La meva lluita') d'Adolf Hitler, un dels llibres més controvertits de la història, pot ser reeditat a partir d'avui divendres a tot el món, una perspectiva que suscita polèmica, 70 anys després del final de la Segona Guerra Mundial. L'únic llibre escrit pel dictador nazi, entre 1924 i 1925, mentre complia una condemna de presó, queda lliure de drets d'autor aquest 1 de gener, segons la legislació alemanya. L'Institut d'Història Contemporània de Munic (IFZ) serà el primer en aprofitar aquesta possibilitat el 8 de gener, tot i les reticències de les autoritats locals, que van retirar un projecte de subvenció. Aquesta versió crítica, fruit del treball d'investigadors des de 2009, posarà a la disposició del públic alemany la primera reedició del pamflet de Hitler.

Aquests drets seran per tant propietat de tot el món, després d'haver estat des de 1945 en mans de l'Estat regional de Baviera, que els va rebre de les forces d'ocupació nord-americanes. En molts països, on ja està disponible l'obra de propaganda que teoritza sobre la ideologia nacionalsocialista i el desig d'eliminar als jueus, la fi dels drets d'autor no canviarà gairebé res. El llibre ha tingut una àmplia difusió en països com l'Índia o el Brasil. Als Estats àrabs 'Mein Kampf' es troba fàcilment, i a Turquia s'han venut més de 30.000 exemplars des de 2004. No està prohibit a Estats Units i alguns països d'Europa de l'Est van començar a publicar-després de la fi del comunisme. A més és senzill accedir al text en internet, per exemple en algunes pàgines web salafistes que solen presentar traduccions no autoritzades.

'Paperot' disponible'


A Europa, l'entrada del llibre clau del III Reich en el domini públic és un assumpte molt espinós, sobretot a Alemanya, on es van vendre 12 milions d'exemplars de l'obra fins a 1945. "Amb la fi dels drets d'autor hi ha un gran perill que aquest 'paperot' estigui encara més disponible al mercat ", ha lamentat el president de la comunitat jueva d'Alemanya, Josef Schuster, que considera que"l'obra de propaganda antisemita hauria de seguir estant prohibida".

L'interès de publicar el llibre ha suscitat un debat en el qual pocs volen participar. A Alemanya i a Àustria la publicació del text brut se seguirà prohibint després de divendres, sota pena de ser enjudiciat per incitació a l'odi racial.

Alemanya permet, però, les reedicions de versions comentades i contextualitzades per historiadors per a fins educatius. L'Institut d'Història Contemporània de Munic (IFZ) serà el primer a aprofitar aquesta possibilitat el 8 de gener, tot i les reticències de les autoritats locals, que van retirar un projecte de subvenció. Aquesta versió crítica, fruit del treball d'investigadors des de 2009, posarà a la disposició del públic alemany la primera reedició del pamflet de Hitler.

La idea consisteix a "desconstruir i contextualitzar els escrits de Hitler: com van néixer les seves tesis? Quins eren els seus objectius? I sobretot, què podem oposar amb els nostres coneixements d'avui a les incomptables afirmacions, mentides i declaracions d'intenció de Hitler ? ", explica el IFZ. Per al periodista Sven Felix Kellerhoff, autor d'un llibre sobre la història de 'Mein Kampf', el rebuig de les autoritats a permetre la seva publicació ha contribuït a convertir el text en un mite.

La ministra alemanya d'Educació Johanna Wanka desitja ara que l'estudi comentat de Munic s'integri en els programes escolars "en el marc de l'educació política" dels alumnes. Una possibilitat que indigna el president del major sindicat de professors alemanys (VBE), Udo Beckmann, que considera "equivocada i totalment exagerada una lectura obligatòria" del llibre.

Tabú en Israel
A Israel, la difusió de l'obra per a un ampli públic és un tema tabú i seguirà estant prohibida després de la fi dels drets d'autor. Murray Greenfield, fundador de l'editorial Gefen Publishing, especialitzada en la història del judaisme, i la dona va sobreviure a l'Holocaust, ho té clar: mai publicarà el llibre, "tot i que li paguin" per això.