dimecres, 30 de desembre de 2015 Tornar a les notícies
Madrid eliminarà 30 carrers i 5 vestigis franquistes

Redacció.-30/12/2015.-El Govern de l'Ajuntament de Madrid començarà a aplicar la Llei de Memòria Històrica, per la qual es reconeixen i amplien drets i s'estableixen mesures a favor dels qui van patir persecució o violència durant la guerra civil i la dictadura, amb el canvi dels noms de 30 carrers i l'eliminació de cinc vestigis franquistes. També s'ha aprovat, amb els vots a favor d'Ahora Madrid, PSOE i Ciutadans, l'elaboració d'un Pla Integral de Memòria de Madrid. El PP, va votar en contra.

El canvi de nom començarà el nom de 30 carrers distribuïts en 16 districtes, que es durà a terme a partir del segon trimestre de 2016. La resta de canvis en la guia de carrers de Madrid es detallarà quan es presenti el Pla Integral de Memòria de Madrid. En aquesta primera fase, Tetuan amb cinc carrers serà el districte que més canvis dugui a terme: carrer del Comandante Zorita, del General Orgaz, del General Varela, del General Yagüe i del General Moscardó. Latina canviarà tres dels seus vies: avinguda del General Fanjul, carrers del General Saliquet i del General Millán Astray.

Els districtes que canvien dues són Moncloa-Aravaca -carrers de l'Arco de la Victòria i del General Sagardía Ramos-, Carabanchel -carrers de Muñoz Grandes i de General García de la Herrán-, Chamartín -carrers de Arriba Espanya i dels Caídos de la División Azul, Chamberí -carrers del General Asensio Cabanillas i del General Àvila-, Fuencarral-El Pardo -plaça del Caudillo i del Primero de Octubre-, Hortaleza - carrers del Capitan Cortés i d'Estanislao Gómez-, Puente de Vallecas - carrers de Crucero Balears i de Francisco Iglesias- i Salamanca - carrers d'Eduardo Aunós i del General Mola.

Finalment, canviaran el nom d'un carrer a Arganzuela, carrer de la Batalla de Belchite, en Centro, carrer Juan de Pujol, en Ciudad Lineal carrer del General Kirkpatrick, a San Blas-Canillejas carrer dels Hermanos García Noblejas, en Usera la plaça de Fernández Ladreda i a Barajas la plaça de Hermanos Falcó i d'Álvarez de Toledo.

Davant la modificació de les vies, el Pla detallarà quin mecanisme administratiu es posarà en marxa per facilitar tota la informació en el temps adequat i de manera directa als veïns de Madrid que es vegin afectats pel canvi del nom dels seus carrers.


Vestigis a eliminar

També s'eliminaran vestigis franquistes com ara la làpida de José García Vara (fundador de la Central Obrera Nacional Sindicalista al número 4 del carrer Arrieta), el monòlit a Alferez Provisional (plaça de Felipe IV), la làpida als Caídos de Chamartín de La Rosa (plaça de Duque de Pastrana), el monument als màrtires de la Sacramental de Sant Isidro al passeig Ermita del Santo i la placa als Hermanos Falcó i Álvarez de Toledo, al districte de Barajas.

Pla Integral de Memòria de Madrid

En aquest context el plenari s'ha aprovat la realització d'un Pla Integral de Memòria de Madrid. L'àrea de Cultura i Esports dissenyarà aquest projecte en col·laboració amb la càtedra de la Memòria Històrica de la Universitat Complutense. Estarà llest a l'abril i per a la seva elaboració es tindran en compte criteris legals, històrics i geogràfics. Les associacions per a la recuperació de la memòria històrica estan participant activament en el procés.

"Aquest pla es realitzarà des d'una òptica democràtica, plural, diversa i amb perspectiva de gènere", ha assenyalat Mayer. La delegada ha afegit que amb aquest projecte "volem que Madrid recordi i recuperi en la seva narració i història a les persones oblidades que mereixen un reconeixement per la seva trajectòria i biografia". Al ple, la delegada ha defensat que el pla anirà més enllà del simple canvi de carrers, reconeixent el "dret a la veritat, a la justícia i a la reparació que van demandant les associacions de veïns".

El Pla s'emmarca en el compromís de l'actual govern municipal, que ja va anunciar el passat mes de juliol que l'Ajuntament s'adequaria la guia de carrers de Madrid a la Llei de Memòria Històrica. En aquest context, l'Ajuntament més prepara un pla de Drets Humans que ressaltarà, entre molts altres aspectes, els valors democràtics en la defensa moltes persones es van deixar la vida.