dijous, 19 de novembre de 2015 Tornar a les notícies
València dedicarà un carrer al capità Granell, el primer a alliberar París dels nazis

Redacció.-19/11/2015.-L'Ajuntament de València dedicarà un carrer o  una plaça de la ciutat al capità Amado Granell, nascut a Borriana (Castelló), que va ser el primer que va entrar a París el 26 d'agost de 1944, quan la ciutat va ser alliberada dels nazis al tram final de la Segona Guerra Mundial. Així ho ha anunciat aquest dimecres l'alcalde, Joan Ribó, després de la reunió que ha mantingut amb el cònsol de França a València i Castelló, Pablo Broseta.

L'anunci forma part del procés que s'està impulsant des de la corporació "per fer complir les determinacions de la Llei de Memòria Històrica, una de les concrecions passa per canviar alguns noms de vies públiques de la ciutat", segons ha informat el consistori en un comunicat. Ribó ha manifestat que tenen "clar" que volen posar el nom de Granell "en un carrer o plaça de València", un "valencià de Borriana, que va ser el primer que va entrar a París en l'alliberament dels nazis".

Segona Divisió Blindada
El capità Amado Granell Mesado, nascut a Borriana el 5 novembre 1898 i mort a Sueca el 12 de maig de 1972, va ser un militar espanyol que va prendre part en la Guerra Civil enquadrat en l'exèrcit republicà espanyol, i va passar després al nord d'Àfrica, on es va enrolar en la Legió Estrangera Francesa que va combatre a l'Alemanya nazi durant la Segona Guerra Mundial.

Granell va encapçalar la columna de vehicles de la 9a Companyia de la 2a Divisió Blindada que, integrada per republicans espanyols, va ser la primera unitat militar aliada que va entrar a París després de la seva ocupació per la Wehrmacht.

L'alcalde ha assegurat que el record del militar valencià "és un motiu d'orgull". "Sentir-me valencià com el capità Granell és un motiu d'orgull i per això volem plasmar. Si abans no es va fer, que jo crec que s'havia d'haver fet, ho farem nosaltres", ha manifestat.

Per la seva banda, el cònsol Pablo Broseta, ha agraït les mostres de solidaritat de la ciutadania de València "i l'esforç de l'Ajuntament per promoure i facilitar actes en memòria i solidaritat amb el poble parisenc".