dijous, 22 d'octubre de 2015 Tornar a les notícies
El nazisme i l'holocaust, protagonistes al Festival de Cinema Memorimage de Reus

Diari de Guerra.-22/10/2015.-El nazisme i l'holocaust seran protagonistes al Festival Internacional de Cinema Memoriimage de Reus, que se celebrarà del 3 al 7 de novembre al Teatre Bartrina i al CIMIR. La Secció Oficial comptarà amb la pel·lícula: Forbidden Films, sobre els films de propaganda nazi encara prohibits avui en dia i Després de la boira, l'inusual relat d'un supervivent dels camps de concentració nazi que superant les adversitats del passat, demostra que pot triomfar a la vida com a cantant d’èxit a França i com a pioner en obrir una macrodiscoteca a Eivissa als anys seixanta.

També destaca El gran vuelo, la història de la militant del PSUC Clara Pueyo Jornet i la de les dones de la seva època, que com ella van lluitar per la llibertat en una societat que les va intentar reprimir. Durant els primers anys de la dictadura franquista, Pueyo va escapar de la presó de Les Corts de Barcelona per la porta principal. Estava condemnada a mort per la seva tasca clandestina en la reestructuració del partit socialista unificat de Catalunya. En aquest moment la seva empremta es perd per sempre, deixant únicament enrere un grapat de cartes, que no arriba a enviar, i algunes fotografies.

Forbidden Films (Felix Moeller, Alemanya, 2014, 94 minuts)

Durant la dictadura del Tercer Reich es van produir a Alemanya més de 1.200 pel·lícules, un centenar eren de propaganda nazi. Gairebé setanta anys després de la fi del règim, més d’una quarantena d'aquestes pel·lícules romanen guardades sota clau i només es poden projectar sota circumstàncies especials.
Utilitzant extractes i discussions gravades en col·loquis de les projeccions, el director ens ensenya com de polèmiques segueixen resultant aquestes cintes. Pot la propaganda nazi seguir sent efectiva quan la presentes davant d’un públic susceptible a la manipulació?. El film es projectarà el dia 3, a les 19.00 hores, al Teatre Bartrina.

Després de la boira (Luis Ortas Pau, Espanya, 2015, 82 minuts)

La història de Siegfried Meir és de pel·lícula. Jueu alemany, va entrar al camp de concentració d’Auschwitz quan tenia nou anys. Després de la mort del seus pares va ser enviat a Mauthausen, el camp dels republicans espanyols, on el jove de 30 anys Saturnino Navazo va decidir adoptar-lo i donar-li una nova educació. Siegfried va decidir dedicar la seva vida a demostrar a Saturnino que havia valgut la pena salvar-lo. Va triomfar en el món de la música com a cantant a França, va ser el primer en obrir una macrodiscoteca a Eivissa als anys seixanta freqüentada per personalitats com Brigitte Bardot o Jean-Paul Belmondo, per acabar esdevenint pintor i escultor.  “Continuo sense explicar-me com vaig sortir viu d’aquell lloc on només es sortia reduït a fum per una xemeneia” Siegfried Meir. El film es projectarà el dia 6, a les 17.00 hores, al Teatre Bartrina.

Altres seccions del festival

A la secció MemoriReus es podran trobar produccions de la demarcació de Tarragona, entre elles, la pel·lícula Els que es quedaren, òpera prima de la cubana Vanessa Batista, una recerca per les tres generacions de catalans que van emigrar a Cuba; La Filla del farer del director Mario Pons, un viatge en el temps a les Terres de l’Ebre per recuperar el desaparegut ofici de torrer de fars i Xiquets de Tarragona, l’herència millorada, una mirada original de les formacions castelleres a partir d’un anàlisi del procés de creació de l’actual colla de camisa ratllada, la colla degana de Tarragona.

En col·laboració amb el programa Cronos del Canal 33, que també celebra els seus 10 anys, es projectarà La volta al món de la senyoreta Stinnes, una aventura de 48.000 quilòmetres sobre rodes on coneixerem a la senyoreta Stinnes, la primera persona a donar la volta al món en cotxe als anys 20.

Per altra banda, Memorimage proposa el taller Aprèn com fer un documental dirigit a tots aquells interessats en explicar una història propera a través d’un documental (les places són limitades i amb preinscripció).

El 7 de novembre tindrà lloc la Cloenda de Memorimage 2015 amb l’entrega de Premis i la projecció de Del carro al Twitter primera creació documental de la directora Noemí Cuní, un film inspirat en la novel·la La marinada sempre arriba del periodista Lluís Foix, on diferents testimonis ens parlen de l’evolució de la societat rural catalana des dels anys 50 fins avui.