dijous, 08 d'octubre de 2015 Tornar a les notícies
Polònia exhuma 35 herois de la Segona Guerra Mundial morts pel govern comunista

Diari de Guerra/Agències.-08/10/2015.-El Govern polonès ha enterrat de manera solemne les restes de 35 herois nacionals, persones que van lluitar contra l’opressió nazi durant la Segona Guerra Mundial i van ser assassinats pel nou lideratge comunista al país, un cop acabada la guerra, quan es sentir amenaçat pel seu patriotisme. Les restes de les víctimes van ser recuperades recentment de fosses comunes no senyalitzades amb forats de bala a la part posterior dels seus cranis.

Les restes d’unes 120 víctimes -esquelets entrellaçats i cranis destrossats- van ser descoberts el 2012 i 2013 a una àrea de gespa del mateix cementiri. Les restes d’unes 40 persones han estat identificades utilitzant l’ADN dels seus familars.

S’estan realitzant esforços per localitzar i identificar-ne a desenes més. Entre els desapareguts destaca el capità Witold Pilecki, que va ingresà de manera voluntària a Auschwitz i realitzà diversos informes sobre la situació al camp abans d’escapar-se, i del general August Fieldorf, subcomandant de la resistència de l’exèrcit patriòtic polonès Armia Krajowa.

La primera ministra Ewa Kopacz va dir a la ceremònia celebrada al cementiri Powazki de Varsovia que la nació segueix amb deute amb ells. "El seu va ser un heroïsme de primer ordre, van pagar el servei a la seva repúblic amb la vida”, va dir davant una multitud entre els quals hi havia familiars dels finats.

L’acte forma part dels esforços realitzats per la Polònia democràtica després de la caiguda del comunisme el 1989 per a reconèixer els herois de guerra i els activistes anti-comunistes que van ser perseguits, assassinats i deliberadament purgats durant les dècades del govern comunista.