divendres, 02 d'octubre de 2015 Tornar a les notícies
El Memorial Democràtic demana la nul·litat del judici al president Companys

Redacció.-02/10/2015.-El Memorial Democràtic de la Generalitat ha aprovat per consens un acord pel qual condemna el general Franco i les accions que va encapçalar i executar durant la dictadura militar, i especifica que les greus violacions dels drets humans dutes a terme durant el franquisme encara han de ser aclarides i establertes oficialment per un mecanisme jurisdiccional –o no jurisdiccional- estatal, nacional o internacional. La institució també demana la nul·litat del judici al president Companys i de la resta de processos i resolucions judicials i administratives endegades durant la dictadura contra milers de persones. Es reclama que s’adoptin mesures legals per a la reparació moral i la recuperació de la dignitat de les persones perseguides per raons polítiques o ideològiques durant la Guerra Civil i el franquisme. Igualment, el Memorial també ofereix un reconeixement públic a aquelles persones, organitzacions i institucions que han donat i donen el millor d’elles mateixes per l’assoliment de la democràcia i la millora de la qualitat del sistema democràtic.

L'acord s’ha adoptat coincidint amb dues efemèrides que es commemoren enguany: el 75è aniversari de l’afusellament del president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys (únic president escollit democràticament de l’Europa occidental executat pel feixisme); i el 40è aniversari de la mort del general Francisco Franco-. L’acord de la Junta de Govern -que es traslladarà al Parlament de Catalunya, als ciutadans i a l’opinió pública-, fa un pas endavant per assumir sense ressentiments les ombres del passat i, tot honorant la vida, reconeix públicament el valor del sistema democràtic, assolit després d’anys de lluita i esforç d’innombrables persones i organitzacions, de les que és preceptiu fer-ne memòria permanent.

La Junta de Govern del Memorial Democràtic està composada per la consellera de Governació i Relacions Institucionals, el director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, el director general de Patrimoni, un assessor de la consellera d’Ensenyament, un membre de cada grup parlamentari designat pel Parlament, el director del Museu d’Història de Catalunya, el director de l’Arxiu Nacional de Catalunya, el director del Memorial Democràtic i la presidenta de l’Institut Català de les Dones. També formen part de la Junta de Govern el president del Consell Assessor i el president del Consell de Participació del Memorial Democràtic, amb veu però sense dret a vot.