dijous, 03 de setembre de 2015 Tornar a les notícies
Xina recorda dijous el final de la Segona Guerra Mundial amb una exhibició miltar

Agències.-02/09/2015.- El Govern xinès exhibirà el seu poder militar dijous en una desfilada de més de 12.000 soldats, 200 avions i tancs per commemorar la fi de la Segona Guerra Mundial, un acte al qual no assistiran la majoria de líders occidentals. El president xinès, Xi Jinping, supervisarà en persona aquest dijous  3 de setembre el 70ª aniversari del que Pequín anomena "la victòria de la guerra de resistència del poble xinès contra l'agressió japonesa i de la guerra mundial contra el feixisme". La desfilada commemorarà la capitulació del Japó, el 2 de setembre de 1945, i la fi de l'ocupació de l'Exèrcit nipó a la Xina.

Uns 850.000 'voluntaris' han estat mobilitzats per vigilar els carrers, barris sencers seran acordonats i aeroports tancats durant unes hores, perquè res pertorbi l'espectacle. Així mateix, diverses fàbriques s'han tancat des de mitjans d'agost per garantir un cel blau sense contaminació.
En moments en què Xina busca imposar-se com una potència mundial en l'escena diplomàtica, al mateix nivell que els Estats Units, aquesta desfilada pren l'aparença d'una exhibició del seu poder. "Es tracta d'una clàssica exhibició de poder. Intenten atreure tanta atenció com els sigui possible, mostrar el poder del país", va dir a AFP John Delury, de la Universitat Yonsei de Seül.

Els principals dirigents occidentals no participaran en les commemoracions. Ni el president estatunidenc, Barack Obama, ni la cancellera alemanya, Angela Merkel, ni el primer ministre japonès, Shinzo Abe, faran el viatge fins a Pequín.

En canvi, sí que hi serà present el president de Veneçuela, Nicolás Maduro. El president rus, Vladímir Putin, la seva homòloga sud-coreana, Park Geun-Hye -el país va ser colonitzat per Japó-, el president sud-africà, Jacob Zuma, i el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, també van respondre positivament a la invitació xinesa.

La perspectiva d'una desfilada militar a la plaça de Tiananmen, on l'Exèrcit va reprimir violentament manifestacions prodemocràtiques el 1989, va poder haver contribuït a l'absència de les grans potències occidentals. "Xina s'ha mantingut serena sobre l'absència d'alguns líders occidentals", va assenyalar el diari oficial Global Times. No obstant, la reacció del rotatiu no és la mateixa davant l'absència de Japó. "Japó fuig" encara que la seva invasió de la Xina va deixar entre 15 i 20 milions de morts i l'absència dels seus dirigents dels "ridiculitza", afirma el diari.

No obstant això, el portaveu del Ministeri de Defensa, Yang Yujun, repeteix que "la desfilada no apunta a cap país, no apunta al Japó d'avui i no apunta al poble japonès".

No obstant això, els mitjans oficials i la televisió central multipliquen els articles i emissions sobre les atrocitats i crims de guerra comesos per Japó, a la vegada que celebren als herois comunistes que van lluitar contra l'invasor nipó.