dijous, 27 d'agost de 2015 Tornar a les notícies
París va retre homenatge als espanyols republicans que van alliberar París l'agost de 1944

 

Agències.-26/08/2015.-París va retre dilluns homenatge als integrants de la Nueve, la primera brigada de combatents, formada majoritàriament per espanyols republicans i anarquistes, que van entrar a París el 24 agost 1944 per alliberar la ciutat dels nazis. Els actes commemoratius del seu 71 aniversari van tenir el seu punt de partida en una via de vianants a la vora del Sena, on van intervenir membres de l'Associació 24 d'agost, l'historiador espanyol Benito Bermejo, -que va parlar sobre els deportats als camps de concentració de Mauthausen - i militants del sindicat anarquista CNT, entre d'altres.

Després d'una marxa que els va portar pels carrers de París, al crit de "Visca la Nueve", fins a l'Ajuntament on es troben els jardins dedicats a aquests republicans i anarquistes espanyols, inaugurats el juny passat pels Reis d'Espanya, l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, els va dedicar unes paraules.

"Els membres de la Nueve van defensar els valors que caracteritzen França, van lluitar per la llibertat, la igualtat i la fraternitat, per això els retem avui homenatge aquí davant l'Ajuntament de la capital", va declarar.

Hidalgo va esmentar especialment a Manuel Lozano, il·lustre soldat d'aquest grup que havia lluitat prèviament en el bàndol republicà en la Guerra Civil Espanyola. "Ell era un gran humanista i un valent combatent, l'any que ve una placa en el seu homenatge serà inaugurada al districte XIX de París", va anunciar.

Polèmica per la visita dels Reis
No obstant això, l'acte no va escapar de la polèmica que ja en el seu dia va crear el fet que fossin els reis Felip i Letizia qui inauguraran els jardins dedicats a La Nueve. Les associació Caminar, que és la Coordinadora Nacional d'Organitzacions de la Memòria de Descendents i Amics dels Exiliats Republicans d'Espanya, va rebutjar participar en els actes d'avui per haver estat programats davant dels jardins que van ser inaugurats pels reis d'Espanya.

En paraules del seu vicepresident, Eloi Martínez, "és un insult que el rei Felip VI hereu d'una dinastia corrompuda i posada en marxa pel règim criminal de Franco tingui presència en aquest record als republicans". Caminar enviar dues cartes obertes a l'alcaldessa Anne Hidalgo criticant aquesta intervenció del monarca espanyol, però no van obtenir resposta.