dimecres, 26 d'agost de 2015 Tornar a les notícies
Descobreixen al riu Vístula una làpida jueva i un bombarder soviètic

Agències.-26/08/2015.-A mesura que l'aigua dels rius a Polònia cau a nivells sense precedent enmig d'una prolongada sequera, s'han trobat tombes jueves i un avió de guerra soviètic amb les restes dels seus pilots en el llit d'un riu, evidències de les tribulacions que va passar aquest país al segle passat.Poc abans s'havien trobat fragments de pedra del pont Poniatowski, de principis del segle XX, al riu Vístula a Varsòvia, que els alemanys van volar en 1944 després d'aixafar l'aixecament de Varsòvia. El pont va ser reconstruït després de la guerra.

"El riu Vístula amaga una infinitat de secrets. Estan per tot arreu", va afirmar Jonny Daniels, director de la fundació jueva "Des de les profunditats", que es va submergir dimarts en una zona poc profunda del Vístula on va recollir fragments de pedres amb inscripcions en hebreu.

Les autoritats sabien que hi havia restes ocults sota les aigües del Vístula i els seus tributaris, però fins ara havia estat impossible la seva cerca. El Vístula, que flueix 1.047 quilòmetres (651 milles) des de les muntanyes Beskidy fins al Mar Bàltic, està ara al seu menor nivell des que van començar a prendre mesures del nivell de les seves aigües a finals del segle XVIII.

Diumenge, un grup d'exploradors va trobar les restes d'un bombarder soviètic al riu Bzura, un afluent del Vístula, prop del poble de Kamion al centre de Polònia. Les peces han estat enviades a un museu a la propera Wyszogrod, on seran examinades, i es planeja continuar la tasca de recuperació dissabte.

El director del museu, Zdzislaw Leszczynski, va dir a AP que es van trobar parts dels uniformes soviètics, un paracaigudes, un coll de jaqueta de pell, parts de botes, una pistola i un equip de ràdio, juntament amb municions pesades. Les inscripcions al tauler de control i l'equip de ràdio estan en alfabet ciríl·lic.

Tots aquests elements remeten a la guerra devastadora que va patir Polònia de 1939 a 1945: una invasió alemanya des de l'oest, una altra invasió soviètica des de l'est, l'assassinat de jueus a la Polònia ocupada i la lluita entre alemanys i soviètics després que Adolf Hitler va donar l'esquena al seu antic aliat Josef Stalin.