dimecres, 15 de juliol de 2015 Tornar a les notícies
‘Son of Saul’, l’infern d'Auschwitz-Birkenau que va triomfar a Cannes

Diari de Guerra (A.Caralt).-15/07/2015.-Octubre de 1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer és un membre hongarès del Sonderkommando, el grup de presoners jueus isolats del camp i forçats a assistir als Nazis en la seva maquinària d’exterminació. Mentre treballa en un dels crematoris,Saul descobreix el cos d’un nen que pren pel seu fill. Estrenada al festival de Cannes, ‘Son of Saul’, del director hongarès Lászlo Nemes, és un ambiciós film dut a terme amb pocs recursos que pretén situar l’espectador en el cor d’un camp d’extermini. El film s’allunya de les aproximacions usuals dels drames històrics, amb grans escenes i múltiples punts de narració.

Nemes admet que ‘Son of Saul’ no explica la història de l’Holocaust, “és una simple història d’un home atrapat en una terrible situació en un marc limitat d’espai i temps”. Amb l’ànim de posa en escensa una història tan acurada com sigui possible, els esdeveniments i llocs de l’horror és presenten fragmentats, deixant espai per a la imaginació de l’espectador. Per tant, aquest viatge a l’infern no pot ser avaluat completament pels ulls dels espectadors, “sinó que només ho és parcialment i s’ha de reconstruir en les seves ments’.

László Nemes va néixer el 1977 a Budapest, Hongria. Després d'estudiar Història, Relacions Internacionals i estudos de guió a París, va començar a treballar com un assistent de direcció a França i Hongria en curts i llargmetratges. Ha treballat com a assistent de direcció de cinema i ha estudiat posteriorment a Nova York. ‘Son of Saul’ és el seu primer film.

El film va guanyar el premi ‘Grand Prix’ del Festival Cannes, el passat mes de maig. En rebre el premi Nemes va dir: «És el meu primer Cannes. Amb aquest llargmetratge, volíem parlar a la nostra generació de la destrucció dels jueus a Europa. Estic feliç d'haver-ho fet utilitzant pel·lícula. ¡Aquesta és la màgia del cinema!».El film  està pendent d'estrena a l'Estat espanyol.