dissabte, 23 de maig de 2015 Tornar a les notícies
Alemanya indemnitzarà amb 10 milions d'euros als expresoners de guerra soviètics vius

Agències.-23/05/2015..Alemania indemnitzarà amb 10 milions d'euros, els expresoners de guerra soviètics pels patiments als quals van ser sotmesos durant la Segona Guerra Mundial. Segons estimacions alemanyes, n'hi ha uns 4.000 supervivents soviètics (russos i ucraïnesos, principalment), als quals es lliuraria una paga única de 2.500 euros.

"Sense prejutjar si és un deure legal o una obligació jurídica, els expresoners de guerra soviètics han de rebre una suma simbòlica per al seu reconeixement", recull una acta de deliberacions per al pressupost addicional de 2015. "Els antics presoners de guerra soviètics constitueixen el grup de víctimes del nacionalsocialisme més important després dels jueus ", ha declarat Hans-Ulrich Krüger, portaveu adjunt del grup socialdemòcrata del Bundestag per qüestions pressupostàries. Segons Krüger, tots els membres de la Comissió de Pressupostos del Bundestag estan d'acord en que el "reconeixement del tracte de presoners de guerra soviètics com un crim del nacionalsocialisme està justificat" i en què havien d'oferir "un reconeixement financer individual com una mena de reparació ".

Amb motiu de les celebracions del 70è aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial, el president alemany, Joachim Gauck, va retre homenatge al patiment dels presoners de guerra soviètics. "Hem de partir del principi que, dels més de 5,3 milions de presoners de guerra soviètics, molt més de la meitat va perdre la vida", va declarar el cap d'Estat alemany. La mort aquests milions de soldats en els camps alemanys de presoners va ser "un dels majors crims d'aquesta guerra", ha jutjat.