divendres, 22 de maig de 2015 Tornar a les notícies
Restaurar, consultar i retirar: les tres propostes sobre el futur del monument franquista a Tortosa

Diari de Guerra (A.Caralt).-22/05/2015.-El futur del monument franquista de la batalla de l’Ebre a Tortosa és un dels assumptes que s’ha posat sobre la taula en la campanya electoral. Inaugurat el 1966 pel dictador Franco al bell mig del riu Ebre i incorporat al cens de simbologia franquista de Catalunya, fa 30 anys que està abandonat. Ara, els diversos partits polítics plantegen tres opcions: una consulta vinculant sobre el seu futur, la retirada i museïtzació, i la restauració i il·luminació mantenint-lo al mateix indret.

El debat cíclic sobre el futur del monument franquista més gran existent a Catalunya va tornar fa uns mesos, en la precampanya electoral. Llavors, l’alcalde i alcaldable de CiU, Ferran Bel, va voler desactivar la polèmica amb una proposta, a la qual els principals partits de l’oposició s’hi han afegit: una consulta vinculant, donant la veu i el vot als ciutadans. Bel planteja la consulta al voltant d’un projecte sobre aquest entorn, que no ha donat a conèixer, però que podria incloure la connectivitat entre les dues ribes del riu.

El PSC i ERC, dos dels tres principals partits de l’oposició, no s’han significat en la campanya en abordar el polèmic assumpte, acceptant la proposta de la consulta vinculant. El socialista Enric Roig admet la diversitat d’opinions a la ciutat i considera, en tot cas, que hi ha assumptes de molta més prioritat. El republicà Josep Monclús també es partidari del referèndum. Si governa, precisa, retirarà la placa que queda a la pilastra que aguanta el monument amb la llegenda: 'A los combatientes que hallaron gloria en la batalla del Ebro' .

El candidat de Movem Tortosa, Jordi Jordan (ICV), en canvi, s’ha mostrat proactiu en el debat, que lamenta es consideri un tema “tabú” a la ciutat. De fet, fou la primera formació a demanar una consulta popular sobre el futur del monument. En el debat celebrat aquesta setmana, Jordan va definir, fins i tot, les dues opcions que posaria sobre la taula: retirada i museïtzació en un altre indret i, dos, mantenir-lo al mateix indret però emmarcant-lo en la història del feixisme i la dictadura a la ciutat.

L’opció de la restauració
El PP de Tortosa i Plataforma per Catalunya (PxC) defensen la restauració i il·luminació del monument. Els populars ho expliciten en el seu programa electoral i proposen, a banda, la incorporació d’unes plaques informatives sobre els fets succeïts en aquest punt “honorant així la memòria de tots els que hi varen perdre la vida”. El PP vol convertir el monument en un espai de “reconciliació i pau”.

Jordi Casanova, de PxC, s’oposa a la consulta “una proposta fora de lloc”, assegura que el monument està protegit pel mateix ajuntament, que és un monument “de tots” i proposa, per tant, la seva reparació i il·luminació.

A l’altre cantó de la balança, CUP Tortosa, que per primera vegada presenten llista a la ciutat, s’han mostrat bel·ligerants amb la presència del monument i defensen la seva retirada immediata i museïtzació. Exigeixen la retirada i s’oposen també a la consulta “perquè al feixisme i als seus símbols, ni es consulta ni es pot tolerar la seua presència al carrer”. Afegeixen que a Tortosa “que vol ser un referent territorial i turístic no pot tenir el monument franquista més gran de Catalunya”.