dijous, 21 de maig de 2015 Tornar a les notícies
Busquen 500 figurants per a un film per a televisió sobre la batalla de l’Ebre

Diari de Guerra (Andreu Caralt).-21/05/2015.- La productora catalana Setmàgic Audiovisual conjuntament amb TV3 començaran a rodar un film per a televisió sobre la batalla de l’Ebre el proper mes de juliol. Anomenada Ebre, del bressol a la batalla, la història narrarà la història de quatre joves de la lleva del biberó, adolescents d’entre 17 i 18 anys que van ser cridats a files la primavera de 1938 per unir-se a l’Exèrcit de la República i participar en la batalla clau de la Guerra Civil espanyola. «Narra la història d’aquests joves obligats a abandonar la innocència entre el xiulet de les bales», apunta la productora.

El rodatge en els mateixos espais de la batalla de l’Ebre s’iniciarà a la segona quinzena del mes de juliol als municipis de Flix, Miravet, Gandesa, Móra d’Ebre i Corbera d’Ebre. El rodatge inclourà escenes de les serres de Pàndols i Cavalls, on van succeir alguns dels combats més durs de la batalla de l’Ebre, i la presa del castell de les tropes republicanes al municipi de Miravet. A banda de l’Ebre, es plantegen dues setmanes de rodatge més, a principis de mes, a l’entorn de Barcelona i Terrassa.

Per fer possible el rodatge, el director de l’empresa encarregada, Antonio Pérez, ha explicat a Diari de Guerra que necessiten 500 figurants per a les escenes, la immensa majoria d’elles de caràcter bèl·lic. El 90 per cent d’ells són homes de 18 a 23 anys per fer de soldat. No és requereix experiència, tot i que es valorarà que se’n tingui per tenir un paper en el diàleg. La figuració serà remunerada, amb contracte de treball i alta a la Seguretat Social. Els interessats han de residir a la zona i tenir disponibilitat completa, durant els dies necessaris segons les necessitats de direcció. Els telèfons de contacte són 608.77.31.62 i 91.440.12.62 o el correu electrònic info@accionimam.com

El director del film serà Román Parrado, amb guió d’Eduard Solà, i amb un càsting que inclou Oriol Pla (Animals, Año de Gracia), Àlex Monner (Polseres Vermelles) i Nausica Bonnín. Es rodarà en llengua catalana i la seva durada serà de 80 minuts. El projecte va néixer fa uns dos anys quan el productor Oriol Marcos es va posar en contacte amb administracions, com el Consell Comarcal de la Terra Alta, per donar a conèixer el projecte i demanar suports.

El president comarcal, Carles Luz, apunta a Diari de Guerra que el projecte va il·lusionar des d’un bon inici, donat la quasi inexistència de films centrats en la batalla de l’Ebre. «De seguida, vam buscar el suport del Departament de Cultura i de Televisió de Catalunya». Després de «moltes gestions», reconeix Luz, TV3 ha acceptat cofinançar el film, mentre que el Departament de Cultura, el Memorial Democràtic de la Generalitat i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe) hi han donat suport d’una manera o altra. «El projecte és molt important, es parlarà de la batalla de l’Ebre, del que es va patir en aquesta terra». A banda i de manera indirecta, apunta, el film permetrà millorar la promoció turística de la xarxa d’espais de la batalla de l’Ebre.

El pressupost del projecte és d’uns 700.000 euros, dels quals la Diputació de Tarragona hi podria acabar aportant una quantitat per quadrar el pressupost.

Escenari de curts i documentals

Els espais de la batalla de l’Ebre, sobretot el Poble Vell de Corbera d’Ebre, han estat escenari de nombrosos curtmetratges i més d’una pel·lícula. Entre els curts, en els últims anys destaquen La Fatarella, 1938, Gotas de Agua i No sents res?. El 2002, la BBC va produir la pel·lícula de ficció Cambridge spyes i va escollir les runes del Poble Vell per representar el poble destruït de Guernica. L’any 1960, León Klimovsky va gravar a Corbera escenes de La paz empieza nunca amb Adolfo Marsillach i Concha Velasco. Vuit anys més tard, el 1968, Jaime Camino va rodar al Poble Vell escenes de España otra vez amb guió del brigadista Alvah Bessie i el mateix camino. Entre el documentals destaca Voices from a Mountain de David Leach i Transmissions de Jordi Algué.