dimarts, 05 de maig de 2015 Tornar a les notícies
L'ARMH rep un premi internacional en pro dels drets humans dotat amb 100.000 dòlars

Redacció.-05/05/2015.-El proper 9 de maig, els Arxius de la Brigada Abraham Lincoln (ALBA) atorgarà el Premi ALBA / Puffin l'Activisme en Pro dels Drets Humans a l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica a Espanya (ARMH). Dotat amb 100.000 dòlars, el Premi ALBA / Puffin és un dels majors premis de drets humans al món, atorgat anualment per ALBA i patrocinat per la generositat de la Fundació Puffin, amb l'objectiu d'honorar les Brigades Internacionals i connectar el seu llegat inspirador amb causes contemporànies.

Més de 114.000 cossos romanen, sense identificació, enterrats en fosses comunes, víctimes de la repressió durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) i la posterior dictadura franquista (1939-1975). Des del retorn de la democràcia el 1978, desenes de milers d'espanyols han anhelat localitzar i exhumar les restes dels seus éssers estimats per honrar la seva memòria i donar-los un enterrament digne. No obstant això, des de fa gairebé quatre dècades, "l'Estat espanyol pràcticament ha ignorat els drets de les víctimes del feixisme espanyol", afirma ALBA.

La ARMH va sorgir arran de la lluita del periodista Emilio Silva per exhumar les restes del seu avi d'una fossa comuna al nord-oest d'Espanya, on va ser executat per un grup de pistolers falangistes a l'octubre de 1936. En l'any 2000, amb la ajuda d'un equip de voluntaris, Silva va desenterrar el cos del seu avi juntament amb els de altres dotze republicans. L'exhumació va ser àmpliament difosa i molts altres espanyols es van dirigir posteriorment a Silva amb el desig de recuperar els seus propis familiars.

Silva va fundar l'ARMH en l'any 2000. En els seus 15 anys d'existència, l'ARMH ha dut a terme més de 150 exhumacions de fosses comunes per tot el territori nacional i recuperat les restes de més de 1.300 víctimes del règim de Franco, aproximadament un 8% dels desapareguts.

L'Associació ha fet aquest treball amb gairebé cap suport estatal, oblidada per un govern que des de l'any 2011 ha suprimit totes les ajudes destinades a activitats relacionades amb les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme. La ARMH treballa amb experts forenses exhumant i identificant víctimes per establir una base de dades d'ADN i ha treballat per posar els drets de les víctimes i la justícia transicional a l'agenda política espanyola. A través de la seva tasca de promoció a nivell nacional i internacional, el Grup de Treball de Nacions Unides sobre Desaparicions Forçades va començar a incloure Espanya en els seus informes a partir del 2003.

Part d'una iniciativa dissenyada per mantenir viu el llegat de les experiències, aspiracions i l'idealisme de la Brigada Abraham Lincoln, el premi ALBA / Puffin dóna suport a causes activistes actuals. El premi va ser creat pel filantrop i visionari Perry Rosenstein, president de la Fundació Puffin, que el 2010 va establir un fons dotat per a aquest premi.

Fundada el 1979, els Arxius de la Brigada Abraham Lincoln (ALBA) és una organització educativa sense ànim de lucre que promou la sensibilització pública, la investigació i l'anàlisi pel que fa a la Guerra Civil Espanyola i el seu significat històric, polític i artístic, sustentat en un important arxiu ubicat a la Biblioteca Tamiment de la Universitat de Nova York. Els milers de cartes, fullets, cartells, escrits, fotografies i pel·lícules emmagatzemades allà són consultats per investigadors i estudiants de tot el món. ALBA també afavoreix exposicions, publicacions, presentacions i programes educatius per a mestres d'escoles secundàries, amb la finalitat de preservar el llegat d'activisme progressista de la Brigada Abraham Lincoln com a inspiració per a generacions presents i futures.