diumenge, 03 de maig de 2015 Tornar a les notícies
La IV Biennal d'Art al Poble Vell aplega 50 artistes a favor de la llibertat d'expressió i la cultura

Diari de Guerra (A.Caralt).-03/05/2015.-L'església de Sant Pere del Poble Vell de Corbera d'Ebre acull  fins al 30 d'agost la IV Biennal d'Art, promoguda pels artistes locals Jesús Pedrola i Josep Cañada. En aquesta edició hi participen mig centenar d'artistes -una desena més que en l'anterior biennal- procedents de les Terres de l'Ebre, Catalunya, la resta d'Estat i diversos països, per exemple França, Estats Units, Xile i Argentina. 

Entre aquests destaca un col·lectiu convidat de la comarca veïna del Matarranya, anomenat Arraïl, que integra nou artistes, o l'argentí Rubén Borré, que ha rebut suport econòmic del seu Ministeri de Cultura per assistir a l'exposició. Entre els ebrencs hi ha Joan Panissello, Rafel Esterueles, Francesc Xavier Solé, Aurelio Monge o els dos promotors.

En total, els visitants podran contemplar unes 120 obres, de múltiples formats, i vinculats com sempre a la Declaració Universal dels Drets Humans de l'any 1948, idea força de la biennal. Així, els visitants podran gaudir d'instal·lacions, escultures, pintura, fotografies i obra digital, entre d'altres. Un cop finalitzada l'exposició, alguns autors donaran l'obra a l'associació del Poble Vell per crear un fons d'art que en un futur s'exposi de manera permanent.

En aquesta ocasió, les obres estaran vinculades a dos articles de la declaració, un referent a la necessitat de la cultura com un dels pilars per aconseguir una societat més justa i el segon sobre la llibertat d'expressió com un dels «pocs mecanismes» existents per «intentar canviar el món», apel·len els organitzadors. 20è aniversari Enguany, la biennal coincideix amb el vintè aniversari de la col·locació del conjunt escultòric de l'Abecedari de la Llibertat a les cases i carrers enrunats del Poble Vell. Per recordar l'efemèride, la mostra inclourà reproduccions dels textos que van posar paraula a les lletres.

L'última novetat és l'espai on s'ubica, l'església del Poble Vell, que estrena nou paviment. Cañada recorda que la primera edició de la biennal, el 2009, es va celebrar a l'exterior donat que a l'església no s'hi podia accedir, el 2011 i 2013 es va celebrar a l'església amb un ferm de terra i ara amb paviment de llosa.