dimarts, 28 d'abril de 2015 Tornar a les notícies
Supervivents de l'Holocaust presideixen la commemoració de l'alliberament de Bergen-Belsen

Agències.-28/04/2015.-Supervivents de l'Holocaust i funcionaris es van reunir diumenge al monument de l'antic camp de concentració nazi de Bergen-Belsen, al nord d'Alemanya, en una cerimònia solemne per commemorar el 70 aniversari de la seva alliberament fa 70 anys. Soldats britànics van arribar al camp el 15 d'abril de 1945 i van trobar més de 10.000 cadàvers.

El president Joachim Gauck va retre homenatge als soldats britànics com "ambaixadors d'una cultura democràtica que no buscava venjança".
Unes 200.000 persones van ser deportades a Bergen-Belsen durant el terror nazi. Més de 70.000 van morir al lloc, entre elles l'adolescent holandesa Anna Frank, famosa pel seu diari.

"En aquest moment ens trobem en un dels cementiris jueus més grans del món, però no hi ha làpides, no hi ha senyals", va dir Ronald Lauder, president del Congrés Jueu Mundial. "Les víctimes enterrades aquí no només van perdre les seves vides, els nazis les van despullar també de la seva identitat".

Lauder va advertir en el seu discurs que l'antisemitisme torna a sorgir a Europa. "Avui, 70 anys després de l'alliberament d'aquest camp, escoltem les mateixes mentides antisemites", va dir Lauder. "Avui, un noi jueu amb el seu yarmulke no pot caminar pels carrers de París o Londres o Copenhaguen sense témer per la seva vida".

També es van realitzar actes commemoratius en l'ex camp de Flossenburg, al sud d'Alemanya, on van morir unes 30.000 persones entre 1938 i 1945. Va ser alliberat per soldats nord-americans el 23 abril 1945.