dimarts, 21 d'abril de 2015 Tornar a les notícies
El comptable d'Auschwitz admet la seva responsabilitat 'moral' en l'Holocaust

Agències.-21/04/2015.-L'anomenat "comptable d'Auschwitz", Oskar Gröning, ha admès avui la seva responsabilitat "moral" en la mort dels deportats a aquest camp de concentració i extermini i ha demanat perdó a les seves famílies en l'inici del judici a Lüneburg (centre d'Alemanya). "Per a mi està fora de tot dubte que sóc moralment còmplice", ha afirmat Gröning, de 93 anys i al qual s'acusa de complicitat en l'assassinat de 300.000 persones mortes a les cambres de gas d'Auschwitz en l'anomenada "operació Hongria", el 1944.

Gröning, que va servir en aquest camp a partir de 1942, va admetre així mateix que des que va arribar va saber que es gasejava als jueus, va demanar perdó als supervivents i familiars de les víctimes presents a l'audiència i es va posar a disposició de la justícia. El procés contra Gröning es considera un dels últims grans judicis pels crims nazis, donada l'avançada edat dels implicats i també de les víctimes.

Gröning va acudir a l'Audiència caminant amb l'ajuda d'un caminador i acompanyat dels seus advocats. Entre les més de 60 acusacions particulars presents en el cas, hi ha supervivents de l'Holocaust i també familiars de víctimes d'Auschwitz, que han posats els seus últimes esperances en una justícia tardana. La fiscalia sosté que Gröning, encarregat de confiscar les pertinences dels presoners que arribaven a Auschwitz i d'enviar els diners a les SS a Berlín, va facilitar suport econòmic al règim nacionalsocialista i va recolzar així la seva maquinària de la mort.

L'acusació se centra en l'estiu de 1944, quan en el marc de l'anomenada "Operació Hongria" van arribar al camp de concentració i extermini 425.000 deportats d'aquest país i almenys 300.000 van ser executats a les cambres de gas.

El precedent que porta a pensar en una condemna en aquest cas és el judici instruït a Munic l'ucraïnès John Demjanjuk, condemnat el 2011 a cinc anys de presó per la seva complicitat en la mort de més de 29.000 jueus al camp nazi de Sobibor, on servir com a guàrdia voluntari.

Després d'aquest procés, en el qual es va condemnar a un treballador d'un camp sense una implicació directa en les morts, l'Oficina Central Investigadora dels Crims del Nacionalsocialisme va decidir la reobertura de 30 procediments, encara que diversos han estat desestimats per incapacitat dels acusats