dimecres, 15 d'abril de 2015 Tornar a les notícies
Tortosa i Xerta se sumen a la querella argentina per l'afusellament dels seus alcaldes el 1939

Diari de Guerra (A.Caralt).-15/04/2015.- L'Ajuntament de Tortosa iniciarà els tràmits per afegir-se com a part demandant en la querella presentada al Jutjat Central núm. 1 de Buenos Aires contra l'Estat espanyol per crims contra la humanitat per l'afusellament de l'alcalde de Tortosa, Josep Rodríguez, el 8 d'agost de 1939.  

El grup municipal d'ERC ho havia demanat en una moció i el plenari del consistori l'ha aprovat amb el vot favorable de tots els grups polítics a excepció del PP i PxC. De fet, fou ERC, mitjançant el seu diputat Joan Tardà, qui es va afegir a la querella argentina amb la petició de justícia per als 45 alcaldes d'ERC i el president Companys afusellats pel franquisme La moció, en el seu segon punt, reclama a l'Estat espanyol l'anul·lació de tots els judicis sumaríssims duts a terme durant el període de la dictadura per restituir la dignitat de les víctimes del franquisme. 

Durant dècades en l'oblit, la figura de l'alcalde republicà de la ciutat s'ha restituït en els últims anys, en bona part gràcies a la insistència del seu nét, del mateix nom, del grup municipal d'ERC a Tortosa i de l'equip de govern de la ciutat.

L'agost de l'any passat, l'Ajuntament de Tortosa va inaugurar un monòlit en homenatge a Rodríguez al Grup El Temple i, al desembre, el consistori li va atorgar a títol pòstum la medalla Pugna Pro Patria Dertosa. Ara fa un pas més, i s'integra a la querella per reclamar l'anul·lació del consell de guerra sumíssim que va condemnar Rodríguez a la pena de mort.

El nét de l'alcalde afusellat ha recordat que moltes de les acusacions que se li van fer al seu avi eren falses, i d'altres van beneficiar la població, com la construcció dels refugis antiaeris, un d'ells reobert fa poc. «Actualment, els papers i la Justícia continuen considerant el meu iaio un sediciós, cosa que no és certa, i esperem que s'anul·li el judici. Com que no ho fa la Justícia espanyola, cal apel·lar a la justícia universal per la via argentina», afirma.

Aprovada a Xerta

Tortosa no és l'únic municipi ebrenc que s'ha sumat a la querella argentina. Ara fa una setmana, el plenari de l'Ajuntament de Xerta, al Baix Ebre, va aprovar la mateixa moció, en el seu cas referida a l'alcalde de la població afusellat pel franquisme, Daniel Mayor. ERC portarà la moció a un tercer ajuntament on el seu alcalde fou afusellat acabada la guerra, es tracta de l'Aldea i l'alcalde Agustí Ventura i Pino.A banda, avui arriba a Barcelona una de les tres persones iniciadores de la querella, Inés García Holgado, un oncle de la qual, Vicente García Holgado, va desaparèixer a la serra de Pàndols. Divendres visitarà els espais de la batalla de l'Ebre.