dimecres, 15 d'abril de 2015 Tornar a les notícies
ERC porta als ajuntaments una moció per restituir la memòria dels deportats als camps nazis

Redacció.-15/04/2015.-Esquerra presentarà a tots els ajuntaments i consells comarcals una moció pel reconeixement i la restitució de la memòria dels deportats als camps d’extermini nazi en el 70è aniversari de l’alliberament del camp de Mauthausen. Així ho ha anunciat avui el president de la Federació de l'Ebre d'ERC, Gervasi Aspa, que ha afirmat que ‘l’objectiu de la moció és restituir la memòria històrica i divulgar entre les noves generacions el testimoni i sacrifici dels deportats’.

Segons dades de la Universitat Pompeu Fabra, actualitzades per l’estudiós canareu Joan Batiste Beltran, a Mauthausen i els seus comandos van ser empresonats i esclavitzats 7.347 republicans espanyols dels 8.964 del total deportats a tots els camps. D'aquests, 1.972, un 22 %, eren catalans; un 8 % eren del País Valencià i un 1 %, de les Illes Balears. Dels catalans deportats, 202 eren ebrencs, dels quals 155 van anar a parar a Mauthausen i Gusen. D’aquests 202 deportats, 141 van morir o desaparèixer. 41 dels deportats eren del Montsià (29 morts); 72, del Baix Ebre (50 morts); 52, de la Ribera d’Ebre (32 morts), i 37, de la Terra Alta (31 morts).

Abans de passar a explicar els set punts de què consta la moció, el president republicà ha volgut destacar, una vegada més, l’objectiu pedagògic i de divulgació de la moció per ‘informar els més joves’. D’aquí que el primer acord de la moció demani a la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que els centres educatius de Catalunya, abans d'acabar el curs 2014-15 dediquin alguna sessió a explicar als alumnes la trajectòria, presència i compromís dels deportats republicans als camps d'extermini. Insta l'Estat espanyol que mitjançant una llei específica assumeixi les seves responsabilitats per la col·laboració amb el règim nazi, complicitat denunciada i condemnada en la resolució 19 (I) de 12-XII-1946 de les Nacions Unides. També que l’Estat faci una declaració institucional expressant la voluntat de reparació moral als deportats reconeixent la seva lluita i el sacrifici en defensa de les llibertats. En l’àmbit local, demana impulsar des dels ajuntaments actes i activitats de recerca, divulgació i explicació a la ciutadania sobre la deportació de ciutadans del municipi i del conjunt del país als camps d'extermini nazi.

Per acabar, demana sumar-se a les activitats de l'Any Neus Català impulsat per la Generalitat de Catalunya, fer arribar a l'Amical de Mauthausen i altres camps de totes les víctimes del nazisme d'Espanya un agraïment per l’abnegada feina educativa, cultural i divulgativa que ha fet i fa des que es va fundar i adreçar còpia de la moció a diversos organismes i entitats.

Gervasi Aspa vol que la moció serveixi per ‘recordar la complicitat del govern feixista espanyol amb la deportació i mort dels republicans als camps d’extermini i per denunciar que tots els governs espanyols han obviat qualsevol tipus d'exigència de responsabilitats a personalitats del franquisme còmplices d'aquest genocidi’. Després de destacar que l’Estat espanyol no ha fet el reconeixement ni la reparació moral que els deportats es mereixien, Aspa ha demanat que es faci justícia. ‘Exigim que es posi fi als silencis històrics i institucionals que hem arrossegat fins ara, que es dignifiqui i restitueixi la memòria dels deportats i dels lluitadors per la llibertat’, ha manifestat el polític republicà.

Actes del 84è aniversari de la República a Móra d'Ebre
A banda, Aspa, i el portaveu de les JERC de l’Ebre, Àlex de la Guia, han presentat els actes que organitzaran aquest dissabte per commemorar el 84è aniversari de la proclamació de la República. Segons Aspa, com que el proper 5 de maig farà 70 anys de l’alliberament dels camps d’extermini nazi de Mauthausen, en els actes d’aquest any retran homenatge als republicans ebrencs que van patir la deportació.

Així, el proper dissabte, 18 d’abril, al Casal Municipal de Móra la Nova, a les 20.00 h, Josep Maria Sáez oferirà la xerrada titulada Roc Llop, de Miravet a Mauthausen. Homenatge als ebrencs que van sofrir els camps d’extermini, acompanyat amb lectures i música de Toni Borrell. Després, a les 21.30 h, la Federació de l’Ebre celebrarà el sopar homenatge a la Fraternitat Republicana, en què cada comarcal d’Esquerra lliurarà el guardó a una persona que durant la seva trajectòria civil ha destacat en la defensa del valors republicans i de la llibertat nacional.

Per la seva banda, durant el sopar, les JERC homenatjaran amb la Menció Joan Ferré la LGTeBre, en reconeixement per ser la primera agrupació ebrenca que lluita pels drets d’aquest col·lectiu i per la igualtat. També, a les 18.00 h i a la Sala de la Democràcia de Móra d’Ebre, les JERC han organitzat la xerrada ‘Reiniciem el present, guanyem el futur’.