dimarts, 07 d'abril de 2015 Tornar a les notícies
Grècia reclama 278.800 milions d'euros a Alemanya per l'ocupació nazi

Agències.-07/04/2015.-Els deutes alemanyes a Grècia per danys a la II Guerra Mundial i el préstec forçós que Atenes li va donar al règim nazi ascendeixen en l'actualitat a 278.700 milions d'euros, segons els càlculs realitzats pel Parlament i el Tribunal de Comptes hel·lè. Segons ha informat el viceministre de Finances grec, Dimitris Mardas, el cost total de les reparacions pels danys individuals i infraestructures sumen els citats 278.700 milions d'euros, dels quals 10.300 milions corresponen al préstec forçós.

Mardas ha recordat que a la Conferència de París el 1946, en què es va traçar el mapa polític de després de la guerra, s'havia calculat que la suma de les reparacions ascendien a 341.200 milions d'euros (313.855.000 de dòlars). El Govern grec exigeix ​​a Alemanya reparacions a les víctimes i també per la devastació d'infraestructures i pel crèdit que el III Reich va obligar a Atenes a concedir. Concretament, es tracta del préstec obligatori de 476 milions d'reichsmark (moneda utilitzada a Alemanya fins a 1948) que mai va ser retornat a Grècia, excepte el primer tram abonat encara pel règim nazi.
 A això s'afegeixen reclamacions per la devastació de les infraestructures, cosa que els experts consideren difícil de calcules en l'actualitat.

El Govern alemany ha sostingut repetidament que la disputa sobre les reparacions és una qüestió que està tancada i al·ludeix al fet que ja va satisfer a Grècia amb un pagament en 1960 de 115 milions de marcs. El passat 11 de març el Parlament grec va aprovar per unanimitat la creació d'una nova comissió formada per tots els partits per reclamar a Alemanya reparacions, així com la devolució del préstec forçós i de les obres d'art espoliades.

Alemanya considera 'estúpida' la petició

El ministre alemany d'Economia, Sigmar Gabriel, va titllar la petició de Grècia de 279.000 milions d'euros en concepte de reparació per la Segona Guerra Mundial d '"estúpida", mentre l'oposició alemanya va dir que Berlín ha reemborsar un préstec obligat de l'època de la ocupació nazi.

Gabriel, que a més de ministre d'Economia és també vicecanceller del país, va assegurar que Grècia últimament ha tingut cert interès en esprémer una mica el marge de maniobra dels seus socis de l'eurozona per ajudar a superar la crisi de deute. "I aquest marge no té res a veure amb la Segona Guerra Mundial o amb pagaments de reparació", va dir Gabriel, que lidera els socialdemòcrates (SPD), el petit soci de la coalició governant al costat dels conservadors de la cancellera, Angela Merkel .

Però la petició de Grècia que Alemanya reemborsi un préstec obligat durant la guerra de 10.300 milions d'euros sí que ha comptat amb cert suport entre l'oposició alemanya, ja que alguns membres dels Verds i del partit d'extrema esquerra Die Linke demanen que Berlín el pagui. Tant Manuel Sarrazin, un expert en política europea dels Verds, com Annette Groth, membre del Die Linke, van dir a Reuters que Berlín hauria reemborsar l'anomenat "préstec de l'ocupació" que l'Alemanya nazi va obligar al Banc Grec a acceptar en 1942.

Berlín i Atenes haurien de portar, "conjunta i amistosament", qualsevol altra reclamació davant la Cort Internacional de Justícia, va dir Sarrazin.
No obstant això, Groth va anar més enllà. "Si es fixen en el deute de Grècia i en la compra de bons del Banc Central Europeu cada mes, es posa la xifra de 279.000 milions d'euros en perspectiva", va dir. Alhora, ha dit que el Govern germànic hauria, almenys, parlar amb Atenes sobre com es va arribar a aquesta xifra. "La negativa categòrica del Govern alemany, certament no es pot permetre. Això és vergonyós, 70 anys després de la fi de la guerra", va afegir Groth.