dimarts, 07 d'abril de 2015 Tornar a les notícies
Un municipi càntabre vol convertir el seu ric patrimoni de la Guerra Civil en una ruta turística

Redacción.-07/04/2015.-El petit municipi càntabre de Campoo de Yuso vol convertir el seu ric patrimoni de la Guerra Civil en una ruta turística. L'últim element de l'època descobert ha estat un refugi antiaeri en el marc dels treballs de recuperació i restauració d'erms i espais degradats a La Población de Yuso. Aquest refugi antiaeri s'uneix al Aeròdrom de Orzales, utilitzat per l'aviació republicana i la Legió Condor nazi, les trinxeres republicanes del Cincho de La Población, les inscripcions italianes a Mussolini de l'Ermita de Corconte i les fortificacions de El Escudo.

L'Ajuntament, governat pel Partit Regionalista de Cantàbria, pretén convertir tot aquest patrimoni bèl·lic en una ruta turística que permeti als visitants i turistes, conèixer d'una manera "simple i didàctica les controvèrsies i complexitats d'aquesta tragèdia de la història espanyola", coneixent els paratges i escenaris usats pels diferents bàndols enfrontats en la contesa en els prolegòmens de la Segona Guerra Mundial.

El refugi descobert va ser construït el 1937 pel veí Pio Moreno, de La Población de Yuso, "per protegir-se dels bombardejos de l'aviació nacionalista". Excavat directament en un substrat de ofites, mesura 12 metres de longitud i posseeix dues boques d'accés orientades al sud-est, distants entre si sis metres. El túnel té una amplada de 70 centímetres i alçada de 1,70 metres que es desenvolupa amb sostre de volta de canó. Si bé consta d'una obra civil molt simple, i no posseeix obres de forja, formigó o reforç, és "un gran exemple d'una obra militar de protecció passiva eficaç", destaca l'Ajuntament.

El refugi va tenir una efímera vida útil, sent utilitzat uns pocs mesos entre finals de 1936 fins a l'ofensiva final d'agost de 1937. Després va ser lloc de jocs dels nens del poble, fins que va ser encegat per les escombraries, romanent dècades ocult. L'alcalde, Eduardo Ortiz, ha indicat que "més enllà de les ideologies, el Refugi de la Població és el reflex del drama que van patir els campurrianos i aquesta població civil innocent en la Guerra Civil". "Volem recuperar i reviure el nostre patrimoni, recordant l'esforç dels pagesos de la terra, com amb el Molí de Orzales, i rememorar aquest passat, ara amb el refugi. Tot plegat fa créixer el nostre patrimoni i el llegat dels nostres avantpassats" , ha afegit l'alcalde.